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dc.contributor.author
Bernhardt, Dana Cecilia  
dc.contributor.author
Ponce, Nora Marta Andrea  
dc.contributor.author
Basanta, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.date.available
2021-11-25T06:51:13Z  
dc.date.issued
2019-02  
dc.identifier.citation
Bernhardt, Dana Cecilia; Ponce, Nora Marta Andrea; Basanta, Maria Florencia; Stortz, Carlos Arturo; Rojas, Ana Maria Luisa; Husks of Zea mays as a potential source of biopolymers for food additives and materials? development.; Elsevier; Heliyon; 5; 3; 2-2019; 1-28  
dc.identifier.issn
2405-8440  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147387  
dc.description.abstract
Maize husks, an agricultural and industrial residue generated in a large volume,were investigated as a potential source of useful biopolymers. Thus, theirchemical composition was firstly studied, after which two biopolymer productswere obtained and characterized. Maize husks were dried and milled, obtaining a210 mm-main particle size powder (MHP). It contained carotenes (4 mg/100 g),and exhibited antioxidant capacity (z195 mg ascorbic acid/100 g MHP) comingalso from extractable coumaric and cinnamic acids-derivatives (14 mg/100 g). A31% of the MPH was water-soluble at room temperature, mainly constituted byfructose, glucose, and sorbitol of mesophylls? intracellular origin. The waterinsoluble fiber (WIF, z70%), which showed antioxidant capacity (z25e33 mgascorbic acid/100 g WIF), was almost entirely constituted by the cell wallbiopolymers or alcohol insoluble residue (AIR) of the MPH, mostlyarabinoxylans (z26%) crosslinked by ferulic residues (18.6 mg/100 g MPH),and cellulose (26%). Low levels of pectins (5.5%) and lignin (7%) were found.Hence, a 1.25%-sulfur nanocellulose (NCC) was directly obtained with sulfuric acid (15 mV Zeta-potential; 147 C onset of thermal-degradation) without thenecessity of previous delignification. On the other hand, a water solublearabinoxylan enriched fraction (AX-EF) with pseudoplastic behavior in water andsensibility to calcium ions (z3 Pa,s initial Newtonian-viscosity) was isolated byalkaline hydrolysis of diferulate bridges. Despite a 56% of crystallinity, NCCshowed the highest water absorption capacity when compared to that of the AXEFand AIR. Maize husks constitute an important source of biopolymers fordevelopment of materials and food additives/ingredients with relevant hydrationand antioxidant properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FOOD SCIENCE  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Husks of Zea mays as a potential source of biopolymers for food additives and materials? development.  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T17:59:06Z  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1-28  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bernhardt, Dana Cecilia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, Nora Marta Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Basanta, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Heliyon  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2405844018369779  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2019.e01313