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dc.contributor.author
Busch, Verónica María  
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman  
dc.contributor.author
Diaz Calderon, Paulo  
dc.contributor.author
Enrione, Javier I.  
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar  
dc.date.available
2021-11-25T05:47:39Z  
dc.date.issued
2019-05  
dc.identifier.citation
Busch, Verónica María; Santagapita, Patricio Roman; Diaz Calderon, Paulo; Enrione, Javier I.; Buera, Maria del Pilar; About the endothermal transitions of galactomannans: A multi-analytical DSC, LF- 1 H NMR and DMA study; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 211; 5-2019; 31-38  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147375  
dc.description.abstract
The thermal transitions of biopolymers were subject of great discussion in the 90s due to their relevance in structure development during processing and stability on storage. In the present work two galactomannans, vinal gum and guar gum, were evaluated by DSC, DMA and LF-1 H NMR in order to compare them, establishing their potential operational application range and promoting the use of the non-conventional VG in foods or other products. Three endothermal transitions appeared when heating the samples in the DSC: one at temperatures −90 to −10 °C (LTT), other around 50 °C (MTT) and a third one between 50 and 100 °C (HTT). Both LTT and HTT showed water content dependence and low ΔCp values, which difficulted the assignment of a glass transition. MTT appeared as an enthalpic relaxation independent on frequency or on water content. This transition was related to changes in mechanical properties and with the stabilization of proton mobility.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOPOLYMER  
dc.subject
DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY  
dc.subject
DYNAMIC MECHANICAL ANALYSIS  
dc.subject
ENTHALPIC RELAXATION  
dc.subject
GALACTOMANNAN (PUBCHEM CID: 439336)  
dc.subject
GUAR GUM  
dc.subject
GUAR GUM (PUBCHEM CID: 44134661)  
dc.subject
LOW FIELD 1H NMR  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
About the endothermal transitions of galactomannans: A multi-analytical DSC, LF- 1 H NMR and DMA study  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T17:59:18Z  
dc.journal.volume
211  
dc.journal.pagination
31-38  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Busch, Verónica María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz Calderon, Paulo. Universidad de Los Andes; Chile  
dc.description.fil
Fil: Enrione, Javier I.. Universidad de Los Andes; Chile  
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.01.092  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861719301055