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dc.contributor.author
Busch, Verónica María
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman
dc.contributor.author
Diaz Calderon, Paulo
dc.contributor.author
Enrione, Javier I.
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar
dc.date.available
2021-11-25T05:47:39Z
dc.date.issued
2019-05
dc.identifier.citation
Busch, Verónica María; Santagapita, Patricio Roman; Diaz Calderon, Paulo; Enrione, Javier I.; Buera, Maria del Pilar; About the endothermal transitions of galactomannans: A multi-analytical DSC, LF- 1 H NMR and DMA study; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 211; 5-2019; 31-38
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147375
dc.description.abstract
The thermal transitions of biopolymers were subject of great discussion in the 90s due to their relevance in structure development during processing and stability on storage. In the present work two galactomannans, vinal gum and guar gum, were evaluated by DSC, DMA and LF-1 H NMR in order to compare them, establishing their potential operational application range and promoting the use of the non-conventional VG in foods or other products. Three endothermal transitions appeared when heating the samples in the DSC: one at temperatures −90 to −10 °C (LTT), other around 50 °C (MTT) and a third one between 50 and 100 °C (HTT). Both LTT and HTT showed water content dependence and low ΔCp values, which difficulted the assignment of a glass transition. MTT appeared as an enthalpic relaxation independent on frequency or on water content. This transition was related to changes in mechanical properties and with the stabilization of proton mobility.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOPOLYMER
dc.subject
DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY
dc.subject
DYNAMIC MECHANICAL ANALYSIS
dc.subject
ENTHALPIC RELAXATION
dc.subject
GALACTOMANNAN (PUBCHEM CID: 439336)
dc.subject
GUAR GUM
dc.subject
GUAR GUM (PUBCHEM CID: 44134661)
dc.subject
LOW FIELD 1H NMR
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
About the endothermal transitions of galactomannans: A multi-analytical DSC, LF- 1 H NMR and DMA study
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T17:59:18Z
dc.journal.volume
211
dc.journal.pagination
31-38
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Busch, Verónica María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz Calderon, Paulo. Universidad de Los Andes; Chile
dc.description.fil
Fil: Enrione, Javier I.. Universidad de Los Andes; Chile
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.01.092
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861719301055
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