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dc.contributor.author
Gomez Delgado, Edward Enrique  
dc.contributor.author
Nunell, Gisel Vanesa  
dc.contributor.author
Cukierman, Ana Lea  
dc.contributor.author
Bonelli, Pablo Ricardo  
dc.date.available
2021-11-25T05:37:57Z  
dc.date.issued
2019-08  
dc.identifier.citation
Gomez Delgado, Edward Enrique; Nunell, Gisel Vanesa; Cukierman, Ana Lea; Bonelli, Pablo Ricardo; Development of microporous-activated carbons derived from two renewable precursors for CO2 capture; Springer; Carbon Letters; 30; 2; 8-2019; 155-164  
dc.identifier.issn
1976-4251  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147373  
dc.description.abstract
Wood sawdust from an invasive arboreal species, Parkinsonia aculeata, and seeds from a tropical fruit of massive consumption, Pouteria sapota, were used as precursors for the development of activated carbons (ACs) directed to CO2 adsorption. Chemical activation employing KOH as activating agent and pre-established experimental conditions was applied. Main physicochemical properties of the ACs in relation to their CO2 adsorption performance were examined. The ACs developed from the wood sawdust and the seeds presented specific surfaces areas of 770 and 1000 m2 g−1, respectively, with their porosity development resulting essentially microporous (< 2 nm). They also showed a similar content of acidic surface groups, but basic functionalities of the former duplicated those of the latter. Maximum CO2 adsorbed at equilibrium (273 K and 100 kPa) was 5.0 mmol g−1 and 4.4 mmol g−1 for the samples derived from the sawdust and the seeds, respectively. On the other hand, CO2 adsorption capacities mimicking post-combustion conditions, as evaluated from thermogravimetric assays and breakthrough curves obtained in a packed-bed column, were approximately 1 mmol g−1, indicating a good CO2 adsorption performance for both ACs. Nevertheless, those derived from the wood sawdust with a notorious preeminence of micropores (~ 93%), narrower pore size distribution centered around 1 nm, and a higher content of basic functionalities than the ACs obtained from the seeds showed a relatively better performance. The CO2 removal capacity of the activated carbons was not noticeably affected after five CO2 adsorption?desorption cycles, with both samples almost keeping their initial CO2 adsorption capacity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVATED CARBON  
dc.subject
BIOMASS  
dc.subject
CO2 ADSORPTION  
dc.subject
KOH ACTIVATION  
dc.subject
REGENERATION  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of microporous-activated carbons derived from two renewable precursors for CO2 capture  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T17:57:52Z  
dc.journal.volume
30  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
155-164  
dc.journal.pais
Corea del Sur  
dc.description.fil
Fil: Gomez Delgado, Edward Enrique. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nunell, Gisel Vanesa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cukierman, Ana Lea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonelli, Pablo Ricardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Carbon Letters  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s42823-019-00079-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs42823-019-00079-z