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dc.contributor.author
Idrovo Encalada, Alondra Mariela
dc.contributor.author
Pérez, Carolina Daiana
dc.contributor.author
Alzate Calderón, Paola Carolina
dc.contributor.author
Zukowski, Enzo Fernando
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi
dc.date.available
2021-11-25T05:22:13Z
dc.date.issued
2019-09
dc.identifier.citation
Idrovo Encalada, Alondra Mariela; Pérez, Carolina Daiana; Alzate Calderón, Paola Carolina; Zukowski, Enzo Fernando; Gerschenson, Lia Noemi; et al.; High-power ultrasound pretreatment for efficient extraction of fractions enriched in pectins and antioxidants from discarded carrots (Daucus carota L.); Elsevier; Journal of Food Engineering; 256; 9-2019; 28-36
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147371
dc.description.abstract
A useful pectin-enriched fraction (PEF) extracted through high-power-ultrasound (HPUS) pretreatment and sodium carbonate was efficiently obtained from discarded carrots. Formerly, the effect of HPUS-power intensity and time (A: 40 min-2.08 W/cm 2 ; B-E: 5–20 min ≈ 10 W/cm 2 ) on carrot powder (CP) used for PEF-isolation, was investigated. Reducing carbohydrates-, cell-wall neutral sugars- (NS), uronic acids- (UA) of pectins, and protein releases increased with HPUS-energy. CP had antioxidant capacity, containing α- and β-carotene, lutein, α-tocopherol. Only HPUS B-E treatments (≈10 W/cm 2 ) were capable to produce matrix disruption, promoting polymers’ release. CP pretreated through selected E-treatment (20 min; ≈10 W/cm 2 ) followed by 0.1M-Na 2 CO 3 (1 h-stirring) extracted the whole pectin content of CP (UA = 14.0%). PEFs were orange, with co-extracted antioxidants. More substituted (1.27 NS/UA ratio) three lower molecular weights’ components of HPUS-PEF produced higher Newtonian viscosity before shear-thinning, and calcium-crosslinked gels with lower elastic modulus (G’ = 12Pa). Sustainable HPUS/Na 2 CO 3 method isolated efficiently an antioxidants-carrying PEF useful as functional food additive.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ALPHA-TOCOPHEROL
dc.subject
CALCIUM-CROSSLINKED GELS
dc.subject
CAROTENES
dc.subject
DISCARDED CARROTS
dc.subject
POWER INTENSITY
dc.subject
ULTRASOUND-EXTRACTED PECTIN-FRACTION
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
High-power ultrasound pretreatment for efficient extraction of fractions enriched in pectins and antioxidants from discarded carrots (Daucus carota L.)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T17:59:48Z
dc.journal.volume
256
dc.journal.pagination
28-36
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Idrovo Encalada, Alondra Mariela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pérez, Carolina Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alzate Calderón, Paola Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zukowski, Enzo Fernando. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0260877419300998
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2019.03.007
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