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dc.contributor.author
Zazzali, Ignacio
dc.contributor.author
Aguirre Calvo, Tatiana Rocio
dc.contributor.author
Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman
dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes
dc.date.available
2021-11-24T19:16:12Z
dc.date.issued
2019-02-15
dc.identifier.citation
Zazzali, Ignacio; Aguirre Calvo, Tatiana Rocio; Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel; Santagapita, Patricio Roman; Perullini, Ana Mercedes; Effects of pH, extrusion tip size and storage protocol on the structural properties of Ca(II)-alginate beads; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 206; 15-2-2019; 749-756
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147362
dc.description.abstract
The Ca(II)-alginate beads were formulated changing some synthesis variables: pH (3.8?6.8), extrusion tip size (0.25?0.50 mm) and washing/storage protocol, to evaluate possible implications in the structural properties of beads, which are critical to scale and standardize their production at industrial level. Regardless of the macro- (diameter, area, perimeter and roundness, studied by image analysis) and micro-structural (size, density and interconnectivity of rods assessed by SAXS) parameters analyzed, there are no effects related to the washing and storage protocol employed for any synthesis conditions. Structural parameters are only influenced by the synthesis pH. Both washing protocol and extrusion tip size effects on the consolidation of the alginate network are negligible at each pH value. Besides, none of the synthesis variables affected the availability of water within the beads as assessed by diffusion coefficient and water activity measurements. A model, relating chain-chain interactions and polymer chain packing, is proposed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Encapsulation
dc.subject
SAXS
dc.subject
Microstructure
dc.subject
Alginate
dc.subject
Diffusion coefficient
dc.subject
Water content and activity
dc.subject.classification
Química Coloidal
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Effects of pH, extrusion tip size and storage protocol on the structural properties of Ca(II)-alginate beads
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-18T17:27:48Z
dc.journal.volume
206
dc.journal.pagination
749-756
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Zazzali, Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aguirre Calvo, Tatiana Rocio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0144861718313857
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.11.051
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