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dc.contributor.author
Zazzali, Ignacio  
dc.contributor.author
Aguirre Calvo, Tatiana Rocio  
dc.contributor.author
Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel  
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman  
dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes  
dc.date.available
2021-11-24T19:16:12Z  
dc.date.issued
2019-02-15  
dc.identifier.citation
Zazzali, Ignacio; Aguirre Calvo, Tatiana Rocio; Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel; Santagapita, Patricio Roman; Perullini, Ana Mercedes; Effects of pH, extrusion tip size and storage protocol on the structural properties of Ca(II)-alginate beads; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 206; 15-2-2019; 749-756  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147362  
dc.description.abstract
The Ca(II)-alginate beads were formulated changing some synthesis variables: pH (3.8?6.8), extrusion tip size (0.25?0.50 mm) and washing/storage protocol, to evaluate possible implications in the structural properties of beads, which are critical to scale and standardize their production at industrial level. Regardless of the macro- (diameter, area, perimeter and roundness, studied by image analysis) and micro-structural (size, density and interconnectivity of rods assessed by SAXS) parameters analyzed, there are no effects related to the washing and storage protocol employed for any synthesis conditions. Structural parameters are only influenced by the synthesis pH. Both washing protocol and extrusion tip size effects on the consolidation of the alginate network are negligible at each pH value. Besides, none of the synthesis variables affected the availability of water within the beads as assessed by diffusion coefficient and water activity measurements. A model, relating chain-chain interactions and polymer chain packing, is proposed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Encapsulation  
dc.subject
SAXS  
dc.subject
Microstructure  
dc.subject
Alginate  
dc.subject
Diffusion coefficient  
dc.subject
Water content and activity  
dc.subject.classification
Química Coloidal  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effects of pH, extrusion tip size and storage protocol on the structural properties of Ca(II)-alginate beads  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T17:27:48Z  
dc.journal.volume
206  
dc.journal.pagination
749-756  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Zazzali, Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguirre Calvo, Tatiana Rocio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0144861718313857  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.11.051