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dc.contributor.author
Gonzalez Flores, Melisa  
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia  
dc.contributor.author
Peris, David  
dc.contributor.author
Querol, Amparo  
dc.contributor.author
Barrio, Eladio  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.date.available
2021-11-24T18:50:03Z  
dc.date.issued
2020-12  
dc.identifier.citation
Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Peris, David; Querol, Amparo; Barrio, Eladio; et al.; Human-associated migration of Holarctic Saccharomyces uvarum strains to Patagonia; Elsevier; Fungal Ecology; 48; 12-2020; 1-11  
dc.identifier.issn
1754-5048  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147356  
dc.description.abstract
The domestication of Saccharomyces cerevisiae, as the result of its adaptation to human-manipulated processes, has been well analyzed by both phenotypic and genomic approaches. However, in other yeast species with industrial applications, such as Saccharomyces uvarum, these studies are very limited. To deepen knowledge about possible domestication in S. uvarum, an analysis of the genetic diversity of a series of S. uvarum strains isolated from different habitats was performed. Our results show that the greatest S. uvarum population diversity worldwide is observed in Patagonia, where strains of this species can be isolated from industrial and traditional fermentations as well as from natural environments. This greater Patagonian diversity is due to the presence of strains belonging to two genetically differentiated populations, South America B (SA-B), and Holarctic/South America A (H/SA-A). The H/SA-A population of Patagonia is directly related to apple fermentation environments, mainly from cider fermentations but also, to a lesser extent, from traditional apple chicha. Our data suggest that strains from the Holarctic population colonized Patagonia. This is possibly associated with the introduction of apple trees by European immigrants, since the Spanish colonization of Chile in the 16th century and the introduction of new apple tree cultivars in the upper valley of the Negro River, Argentina, during the 19th century. During this process of colonization, Holarctic strains hybridized with SA-B yeasts, generating a series of admixed strains, mainly present in the traditional apple chicha fermentations.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIODIVERSITY  
dc.subject
DISPERSION  
dc.subject
DOMESTICATION  
dc.subject
FERMENTATION  
dc.subject
NATURAL HABITAT  
dc.subject
PATAGONIA  
dc.subject
SACCHAROMYCES UVARUM  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Human-associated migration of Holarctic Saccharomyces uvarum strains to Patagonia  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T20:32:00Z  
dc.journal.volume
48  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peris, David. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España. University of Oslo; Noruega  
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Barrio, Eladio. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España. Universidad de Valencia; España  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.journal.title
Fungal Ecology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.funeco.2020.100990  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1754504820301021