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dc.contributor.author
Seijo, Mariana
dc.contributor.author
Bonanno, Marina Soledad
dc.contributor.author
Vénica, Claudia Inés
dc.contributor.author
Marotte, Clarisa
dc.contributor.author
Pita Martín de Portela, María Luz
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina
dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi
dc.date.available
2021-11-24T13:59:23Z
dc.date.issued
2021-05
dc.identifier.citation
Seijo, Mariana; Bonanno, Marina Soledad; Vénica, Claudia Inés; Marotte, Clarisa; Pita Martín de Portela, María Luz; et al.; A yoghurt containing galactooligosaccharides and having low-lactose level improves calcium absorption and retention during growth: experimental study; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 5-2021; 1-9
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147309
dc.description.abstract
Dairy products are essential to ensure calcium recommendations to achieve optimal peak bone mass and avoid bone loss. However, high prevalence of lactose malabsorption decreases milk-derived foods consumption. The use of β-galactosidase, which hydrolyses lactose to galactooligosaccharides (GOS) is an alternative to develop a low-lactose yoghurt (EY) where prebiotics (GOS) and probiotics (Lactobacilli) coexist. The effects of two diets based on EY or standard yoghurt without GOS (Y) on calcium absorption and bone retention were evaluated and compared, in growing rats. Control group received AIN 93-G diet. Male weaning rats were fed one of these three diets for 28 days. EY group showed the highest increase in faecal Lactobacillus colonies, in short-chain fatty acids production, in intestinal crypt deep, and the lowest caecum pH. Calcium absorption (%) increased significantly as follows: EY>Y>control (P < 0.05). EY and control showed similar calcium content in femur, bone mineral content and density, and total epiphyseal cartilage while Y showed the lowest value (P < 0.05). Conclusion: YE presented some advantages compared to Y regarding calcium absorption and bone retention since Y could not match bone growth and quality of control group. EY was an effective low lactose-dairy product for delivering prebiotics and probiotics into gut, to enhance gut health and calcium bioavailability that improved bone development in a period of high calcium requirements as growth stage. Even more important is that EY could represent an efficient therapeutic strategy to achieve calcium recommendations in people who avoid dairy product consumption due to unpleasant symptoms of lactose intolerance.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DAIRY LOW-LACTOSE PRODUCT
dc.subject
GROWING RATS
dc.subject
OLIGOSACCHARIDES
dc.subject
PEAK BONE MASS
dc.subject
PREBIOTICS
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Médicas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Médicas
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
A yoghurt containing galactooligosaccharides and having low-lactose level improves calcium absorption and retention during growth: experimental study
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-11-23T13:37:57Z
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bonanno, Marina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marotte, Clarisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pita Martín de Portela, María Luz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.15212
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.15212
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