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dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban
dc.contributor.author
Proaño Miniguano, Janina Lissette
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa
dc.date.available
2021-11-24T13:28:27Z
dc.date.issued
2021-03
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Proaño Miniguano, Janina Lissette; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Drago, Silvina Rosa; High iron bioaccessibility from co-microencapsulated iron/ascorbic acid using chelating polypeptides from brewers’ spent grain protein as wall material; Academic Press Inc Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 139; 3-2021; 1-8
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147299
dc.description.abstract
Iron fortification is an important and difficult task since most of the bioavailable iron sources are reactive against food matrix. Microencapsulation technology can prevent iron interaction with food matrix. Co-microencapsulation of iron and ascorbic acid was carried out by spray-drying using a protein concentrate obtained from brewers’ spent grain (BSG-PC) and locust bean gum as chelating wall materials. Microcapsules were formulated using a 22 factorial design. The effect of BSG-PC/wall material (8.6 and 17.2 g protein 100 g−1) and ascorbic acid/iron molar ratio (0.9:1 and 1.8:1) on iron encapsulation yield (FeE), ascorbic acid encapsulation (AAE), iron chelated by wall material (FeC), iron bioaccessibility (FeB), particle size, zeta potential, and surface hydrophobicity of the microcapsules were assessed. Higher level of BSG-PC increased FeB at low ascorbic acid/iron molar ratio due to the high iron-chelating activity of BSG proteins (IC50: 7.9 ± 1.2 mg mL−1). At low levels of BSG-PC, FeB was promoted by ascorbic acid in a dose response way. A multiple response maximization of FeE, AAE, FeB, and FeC was performed and validated. Optimal microcapsule formula resulted with 29% of FeB after simulated gastrointestinal digestion. The optimization procedure allowed obtaining a fortifier with the higher iron bioaccessibility and iron content.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
BREWERS' SPENT GRAIN PROTEINS
dc.subject
CHELATING PROTEINS
dc.subject
IRON BIOACCESSIBILITY
dc.subject
IRON MICROENCAPSULATION
dc.subject
SPRAY-DRYING MICROENCAPSULATION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
High iron bioaccessibility from co-microencapsulated iron/ascorbic acid using chelating polypeptides from brewers’ spent grain protein as wall material
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-10-27T13:35:13Z
dc.journal.volume
139
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Proaño Miniguano, Janina Lissette. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3l5mvE7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110579
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