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dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban  
dc.contributor.author
Proaño Miniguano, Janina Lissette  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa  
dc.date.available
2021-11-24T13:28:27Z  
dc.date.issued
2021-03  
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Proaño Miniguano, Janina Lissette; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Drago, Silvina Rosa; High iron bioaccessibility from co-microencapsulated iron/ascorbic acid using chelating polypeptides from brewers’ spent grain protein as wall material; Academic Press Inc Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 139; 3-2021; 1-8  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147299  
dc.description.abstract
Iron fortification is an important and difficult task since most of the bioavailable iron sources are reactive against food matrix. Microencapsulation technology can prevent iron interaction with food matrix. Co-microencapsulation of iron and ascorbic acid was carried out by spray-drying using a protein concentrate obtained from brewers’ spent grain (BSG-PC) and locust bean gum as chelating wall materials. Microcapsules were formulated using a 22 factorial design. The effect of BSG-PC/wall material (8.6 and 17.2 g protein 100 g−1) and ascorbic acid/iron molar ratio (0.9:1 and 1.8:1) on iron encapsulation yield (FeE), ascorbic acid encapsulation (AAE), iron chelated by wall material (FeC), iron bioaccessibility (FeB), particle size, zeta potential, and surface hydrophobicity of the microcapsules were assessed. Higher level of BSG-PC increased FeB at low ascorbic acid/iron molar ratio due to the high iron-chelating activity of BSG proteins (IC50: 7.9 ± 1.2 mg mL−1). At low levels of BSG-PC, FeB was promoted by ascorbic acid in a dose response way. A multiple response maximization of FeE, AAE, FeB, and FeC was performed and validated. Optimal microcapsule formula resulted with 29% of FeB after simulated gastrointestinal digestion. The optimization procedure allowed obtaining a fortifier with the higher iron bioaccessibility and iron content.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
BREWERS' SPENT GRAIN PROTEINS  
dc.subject
CHELATING PROTEINS  
dc.subject
IRON BIOACCESSIBILITY  
dc.subject
IRON MICROENCAPSULATION  
dc.subject
SPRAY-DRYING MICROENCAPSULATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
High iron bioaccessibility from co-microencapsulated iron/ascorbic acid using chelating polypeptides from brewers’ spent grain protein as wall material  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-10-27T13:35:13Z  
dc.journal.volume
139  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Proaño Miniguano, Janina Lissette. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3l5mvE7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110579