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dc.contributor.author
Arp, Carlos Gabriel  
dc.contributor.author
Correa, María Jimena  
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina  
dc.date.available
2021-11-24T13:15:12Z  
dc.date.issued
2021-12  
dc.identifier.citation
Arp, Carlos Gabriel; Correa, María Jimena; Ferrero, Cristina; Resistant starches: A smart alternative for the development of functional bread and other starch-based foods; Elsevier; Food Hydrocolloids; 121; 12-2021; 1-17  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147296  
dc.description.abstract
Resistant starches (RS) are those that by localization, physical, or chemical causes, are unavailable for enzymatic attack, thus acting as dietary fiber in our organism. Several beneficial effects of the RS intake have been reported, among them, their ability to modulate glycemia, cholesterolemia, and the homeostasis of gut microbiota, the prevention of colonic cancer and metabolic diseases, the improvement of the immune response, and the contribution to the management of obesity and body weight. RS can be used as an alternative to obtain fiber-enriched foods such as bread, muffins, cakes, and cookies, as well as pasta and noodles, without drastically modifying the sensory and technological aspects that consumers expect from these traditional wheat-based products. They are also a smart alternative to incorporate fiber in gluten-free products. The present review summarizes the main recent advances on the study of the metabolic effects of RS intake, several examples of RS obtained from different sources in the native state, retrograded or chemically modified, and also addresses examples of the employment of different types of RS in the formulation and characterization of more healthful starch-based products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVITY  
dc.subject
DIETARY FIBER  
dc.subject
GLUTEN-FREE FOOD  
dc.subject
RESISTANT STARCH  
dc.subject
WHEAT-BASED FOOD  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Resistant starches: A smart alternative for the development of functional bread and other starch-based foods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-10-26T14:30:51Z  
dc.journal.volume
121  
dc.journal.pagination
1-17  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Arp, Carlos Gabriel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa, María Jimena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X21003659  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2021.106949