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dc.contributor.author
García Fillería, Susan Fiorella  
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi  
dc.date.available
2021-11-23T13:03:38Z  
dc.date.issued
2021-06  
dc.identifier.citation
García Fillería, Susan Fiorella; Tironi, Valeria Anahi; Intracellular antioxidant activity and intestinal absorption of amaranth peptides released using simulated gastrointestinal digestion with Caco-2 TC7 cells; Elsevier Science; Food Bioscience; 41; 6-2021; 1-12  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147214  
dc.description.abstract
The capacity of amaranth peptides generated using simulated gastrointestinal digestion to exert intracellular antioxidant activity and its potential modification and/or passage through the intestinal cells were studied. The digested protein isolate (APId) and its fractions (gel filtration chromatography) were analysed. The effect of amaranth peptides pre-treatment of Caco-2 TC7 cells treated with 500 μM H2O2 was measured using different biomarkers. All samples led to a partial or complete decrease of reactive oxygen species and different behaviours regarding the enzymatic antioxidant activities (superoxide dismutase and glutathione peroxidase) and reduced glutathione levels. Fractions showed different behaviours after modification by and/or passage across Caco-2 TC7 monolayers suggesting potential activity at local intestinal and/or systemic sites. These results suggested that the APId was a source of bioactive peptides showing antioxidant activity at the intracellular level.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTHUS MANTEGAZZIANUS PEPTIDES  
dc.subject
GASTROINTESTINAL DIGESTION  
dc.subject
INTESTINAL ABSORPTION  
dc.subject
INTRACELLULAR ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
OXIDATIVE BIOMARKERS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Intracellular antioxidant activity and intestinal absorption of amaranth peptides released using simulated gastrointestinal digestion with Caco-2 TC7 cells  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-10-26T14:30:55Z  
dc.identifier.eissn
2212-4306  
dc.journal.volume
41  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: García Fillería, Susan Fiorella. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.101086  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/305MR1h