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dc.contributor.author
Carrillo, Wilman
dc.contributor.author
Gómez Ruiz, J. A.
dc.contributor.author
Miralles, B.
dc.contributor.author
Ramos, M.
dc.contributor.author
Barrio, Daniel Alejandro
dc.contributor.author
Recio, I.
dc.date.available
2021-11-19T18:21:33Z
dc.date.issued
2016-04-01
dc.identifier.citation
Carrillo, Wilman; Gómez Ruiz, J. A.; Miralles, B.; Ramos, M.; Barrio, Daniel Alejandro; et al.; Identification of antioxidant peptides of hen egg-white lysozyme and evaluation of inhibition of lipid peroxidation and cytotoxicity in the Zebrafish model; Springer; European Food Research and Technology; 242; 10; 1-4-2016; 1777-1785
dc.identifier.issn
1438-2377
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147200
dc.description.abstract
Hen egg lysozyme was hydrolyzed with pepsin in situ on a cation-exchange column to isolate antioxidant peptides. The most cationic fraction was eluted with 1 M NaCl. Five positively charged peptides f(109–119) VAWRNRCKGTD, f(111–119) WRNRCKGTD, f(122–129) AWIRGCRL, f(123–129) WIRGCRL and f(124–129) IRGCRL were identified using tandem mass spectrometry. Using ORAC-FL , all five peptides presented antioxidant activity with values of (1970, 3123, 2743, 2393 and 0.313 µmol Trolox/µmol peptide), respectively. Using method TBARS in Zebrafish larvae, all five synthetic peptides were found to efficiently inhibit lipid peroxidation (36.8, 51.6, 55.56, 63.2, 61.0 % inhibition of lipid peroxidation), respectively. None of the five peptides were toxic in Zebrafish eggs and larvae at concentrations lower than 50 µg/ml. Concentrations higher than 50 µg/ml were toxic for both Zebrafish eggs and larvae.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY IN ZEBRAFISH LARVAE
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES
dc.subject
CATION-EXCHANGE COLUMN
dc.subject
HYDROLYZATE
dc.subject
LYSOZYME
dc.subject
TOXICITY IN ZEBRAFISH EGG
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Identification of antioxidant peptides of hen egg-white lysozyme and evaluation of inhibition of lipid peroxidation and cytotoxicity in the Zebrafish model
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-23T14:04:59Z
dc.identifier.eissn
1438-2385
dc.journal.volume
242
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
1777-1785
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Carrillo, Wilman. Universidad Autónoma de Madrid; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España. Universidad Técnica de Ambato; Ecuador
dc.description.fil
Fil: Gómez Ruiz, J. A.. Universidad Autónoma de Madrid; España
dc.description.fil
Fil: Miralles, B.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España. Universidad Autónoma de Madrid; España
dc.description.fil
Fil: Ramos, M.. Universidad Autónoma de Madrid; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España
dc.description.fil
Fil: Barrio, Daniel Alejandro. Universidad Nacional de Rio Negro. Sede Atlantica. Departamento de Investigación en Ciencias Exactas, Naturales y de Ingenieria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Recio, I.. Universidad Autónoma de Madrid; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España
dc.journal.title
European Food Research and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-016-2677-1
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00217-016-2677-1
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