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dc.contributor.author
Gagneten, Maite
dc.contributor.author
Archaina, Diego Alberto
dc.contributor.author
Salas, María Paula
dc.contributor.author
Leiva, Graciela Edith
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia
dc.date.available
2021-11-16T20:06:16Z
dc.date.issued
2020-09-17
dc.identifier.citation
Gagneten, Maite; Archaina, Diego Alberto; Salas, María Paula; Leiva, Graciela Edith; Salvatori, Daniela Marisol; et al.; Gluten-free cookies added with fiber and bioactive compounds from blackcurrant residue; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science & Technology; 56; 4; 17-9-2020; 1734-1740
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147018
dc.description.abstract
A blackcurrant by-product of juice production was dehydrated and added to a gluten-free chocolate cookies formulation as a source of dietary fibre and antioxidants. The blackcurrant ingredient showed high bioactive compounds content: total phenolics (TPC) = 37.5 ± 0.9 mg GAE per g d.b., total monomeric anthocyanins = 18.0 ± 0.4 mg cyanidin-3-glucoside per g d.b., antioxidant activity (AA) = 22.1 ± 0.3 mg GAE per g d.b. and total dietary fibre (TDF) = 32.3 ± 0.4% d.b. The cookie formulation was added with 3.75% blackcurrant powder without causing severe organoleptic changes. The cookies presented 62% and 70% increase of TPC and AA, respectively. The in vitro digestion showed that a relevant level of AA could reach the large intestine. Also, the TDF increased 2.5 times, reaching a final content that would enable the use of the claim 'source of dietary fibre' in the labelling according to the Codex Alimentarius. The obtained cookies showed a high level of acceptance among coeliac and non-coeliac consumers in the sensory analysis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GLUTEN FREE
dc.subject
COOKIES
dc.subject
BLACKCURRANT
dc.subject
DIETARY FIBER
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Gluten-free cookies added with fiber and bioactive compounds from blackcurrant residue
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-06T20:27:33Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1734-1740
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Gagneten, Maite. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Archaina, Diego Alberto. Universidad Nacional de Entre Rios. Facultad de Bromatología. Laboratorio de Investigaciones y Servicios de Prod. Apicolas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salas, María Paula. Tecnología Alimentaria Rioplatense; Argentina. Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leiva, Graciela Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science & Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/ijfs.14798
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14798
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