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dc.contributor.author
Cosenza, Vanina
dc.contributor.author
Navarro, Diego Alberto
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.date.available
2021-11-15T23:23:46Z
dc.date.issued
2020-02
dc.identifier.citation
Cosenza, Vanina; Navarro, Diego Alberto; Stortz, Carlos Arturo; Rojas, Ana Maria Luisa; Rheology of partially and totally oxidized red seaweed galactans; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 230; 115653; 2-2020; 1-11
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146950
dc.description.abstract
Agarose and κ-carrageenan were oxidized using (2,2,6,6-tetramethylpiperidinyl)oxy (TEMPO) in the presence of NaOCl and NaBr. Products with several degrees of oxidation were structurally characterized. The mechanical spectra were determined: derivatives with a medium to high degree of oxidation give rise to polysaccharides that behave like dilute solutions in water, whereas those with a degree of oxidation close to 20 % keep the gelling properties with a different thermo-rheological response towards pH (6.5 or 4.0) and counterions (K+ or Ca2+) in comparison with the native polysaccharides. For instance, they showed a marked dependence on the presence of calcium ions, observed in the increase of thermal stability and dynamic elastic component (G?) value, due to the known interaction of this divalent cation with the carboxylate groups. In this sense, these derivatives with low oxidation degrees have proven to be not only thermosensitive, like the native polysaccharide, but also pH- and calcium-sensitive.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGAROSE
dc.subject
GELLING
dc.subject
RHEOLOGY
dc.subject
TEMPO
dc.subject
Κ-CARRAGEENAN
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Rheology of partially and totally oxidized red seaweed galactans
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:10:07Z
dc.journal.volume
230
dc.journal.number
115653
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Cosenza, Vanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navarro, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861719313219
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.115653
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