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dc.contributor.author
Salas, Ana Lilia  
dc.contributor.author
Correa Uriburu, Florencia Maria  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Arias, Myriam Elizabeth  
dc.contributor.author
Nieva Moreno, María Inés  
dc.contributor.author
Santillán Deiú, Antonella  
dc.contributor.author
Bravo, Walter Roberto  
dc.contributor.author
Maldonado, Luis  
dc.contributor.author
Salomón, Virginia María  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2021-11-08T15:39:41Z  
dc.date.issued
2020-07  
dc.identifier.citation
Salas, Ana Lilia; Correa Uriburu, Florencia Maria; Zampini, Iris Catiana; Arias, Myriam Elizabeth; Nieva Moreno, María Inés; et al.; Hydroalcoholic gel with Argentine propolis: the potential for antimicrobial and antioxidant activities, stability evaluation, and in vitro phenolic release; International Bee Research Association; Journal of Apicultural Research; 59; 7-2020; 735-743  
dc.identifier.issn
0021-8839  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146276  
dc.description.abstract
Propolis has been used in ethnobotany and traditional practices and is currently considered a source of phytotherapeutics. The aim of this study was to develop an antibiotic and antioxidant hydrogel containing Argentine propolis extract and evaluate its stability for one year in different conditions. A fingerprint by HPLC-DAD of propolis extract showed the presence of caffeic, coumaric, ferulic and cinnamic acids, caffeic acid phenethyl ester (CAPE) and flavonoids such as pinobanksin, apigenin, kaempferol, pinocembrin, chrysin, and galangin. The minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC) of propolis extract on clinical isolates (Gram-negative and Gram-positive) from the skin and soft tissue infections were between 25–100 μgGAE/ml and 50–200 μgGAE/ml, respectively. The concentration of propolis extract required to scavenge 50% of free radicals was 2 μgGAE/ml. The hydrogel with extract kept its chemical, physical and microbiological stability, and its biological properties over 1year of storage, mainly at 4 °C and at room temperature and light-protected. In addition, topical formulation showed good results in the release assay of active principle by using Franz’s cell. These studies suggest that the topical formulation could be used as an antioxidant and antibacterial topical apitherapeutic product.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
International Bee Research Association  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIBACTERIAL ACTIVITY  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
APITHERAPIC PRODUCT  
dc.subject
ARGENTINE PROPOLIS  
dc.subject
HYDROALCOHOLIC GEL  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Hydroalcoholic gel with Argentine propolis: the potential for antimicrobial and antioxidant activities, stability evaluation, and in vitro phenolic release  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T14:34:01Z  
dc.journal.volume
59  
dc.journal.pagination
735-743  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Monmouth  
dc.description.fil
Fil: Salas, Ana Lilia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa Uriburu, Florencia Maria. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arias, Myriam Elizabeth. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nieva Moreno, María Inés. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santillán Deiú, Antonella. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bravo, Walter Roberto. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salomón, Virginia María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Apicultural Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00218839.2020.1790791  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/00218839.2020.1790791