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dc.contributor.author
Salas, Ana Lilia

dc.contributor.author
Correa Uriburu, Florencia Maria

dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana

dc.contributor.author
Arias, Myriam Elizabeth

dc.contributor.author
Nieva Moreno, María Inés

dc.contributor.author
Santillán Deiú, Antonella

dc.contributor.author
Bravo, Walter Roberto

dc.contributor.author
Maldonado, Luis
dc.contributor.author
Salomón, Virginia María

dc.contributor.author
Isla, Maria Ines

dc.date.available
2021-11-08T15:39:41Z
dc.date.issued
2020-07
dc.identifier.citation
Salas, Ana Lilia; Correa Uriburu, Florencia Maria; Zampini, Iris Catiana; Arias, Myriam Elizabeth; Nieva Moreno, María Inés; et al.; Hydroalcoholic gel with Argentine propolis: the potential for antimicrobial and antioxidant activities, stability evaluation, and in vitro phenolic release; International Bee Research Association; Journal of Apicultural Research; 59; 7-2020; 735-743
dc.identifier.issn
0021-8839
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146276
dc.description.abstract
Propolis has been used in ethnobotany and traditional practices and is currently considered a source of phytotherapeutics. The aim of this study was to develop an antibiotic and antioxidant hydrogel containing Argentine propolis extract and evaluate its stability for one year in different conditions. A fingerprint by HPLC-DAD of propolis extract showed the presence of caffeic, coumaric, ferulic and cinnamic acids, caffeic acid phenethyl ester (CAPE) and flavonoids such as pinobanksin, apigenin, kaempferol, pinocembrin, chrysin, and galangin. The minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC) of propolis extract on clinical isolates (Gram-negative and Gram-positive) from the skin and soft tissue infections were between 25–100 μgGAE/ml and 50–200 μgGAE/ml, respectively. The concentration of propolis extract required to scavenge 50% of free radicals was 2 μgGAE/ml. The hydrogel with extract kept its chemical, physical and microbiological stability, and its biological properties over 1year of storage, mainly at 4 °C and at room temperature and light-protected. In addition, topical formulation showed good results in the release assay of active principle by using Franz’s cell. These studies suggest that the topical formulation could be used as an antioxidant and antibacterial topical apitherapeutic product.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
International Bee Research Association

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIBACTERIAL ACTIVITY
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
APITHERAPIC PRODUCT
dc.subject
ARGENTINE PROPOLIS
dc.subject
HYDROALCOHOLIC GEL
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Hydroalcoholic gel with Argentine propolis: the potential for antimicrobial and antioxidant activities, stability evaluation, and in vitro phenolic release
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T14:34:01Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.pagination
735-743
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Monmouth
dc.description.fil
Fil: Salas, Ana Lilia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Correa Uriburu, Florencia Maria. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arias, Myriam Elizabeth. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nieva Moreno, María Inés. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santillán Deiú, Antonella. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bravo, Walter Roberto. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salomón, Virginia María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
Journal of Apicultural Research

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00218839.2020.1790791
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/00218839.2020.1790791
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