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dc.contributor.author
Perez, Maria Jorgelina
dc.contributor.author
Rodriguez, Ivana Fabiola
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Cattaneo, Florencia
dc.contributor.author
Mercado, Maria Ines
dc.contributor.author
Ponessa, Graciela Ines
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.date.available
2021-11-08T15:36:44Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Perez, Maria Jorgelina; Rodriguez, Ivana Fabiola; Zampini, Iris Catiana; Cattaneo, Florencia; Mercado, Maria Ines; et al.; Prosopis nigra fruits waste characterization, a potential source of functional ingredients for food formulations; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 132; 10-2020; 1-10
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146274
dc.description.abstract
Prosopis nigra fruits are consumed in Argentina principally as fine flour. The plant material with the highest granulometry is considered a waste. Metabolites such as phenolics compounds, fibers, and proteins obtained from vegetable by-products or waste can be used as ingredients for new functional foods. The present study describes the characterization of P. nigra fruits waste to use as non-conventional sources of potential functional ingredients. The waste material with particle sizes >149 μm was processed to obtain powders with different granulometry named F1 (>840 μm), F2 (840-500 μm), and F3 (500-149 μm). All powders have a high fiber and fructose content. F3 have a homogeneous aspect with a high mesocarp proportion, mainly rich in free and bound phenolic compounds, C-glycosides derivates from apigenin, fibers, potassium and iron. Also, its phenolic enriched extract shows high antioxidant activity and inhibitory activity of enzymes related to carbohydrate metabolism (α-glucosidase and α-amylase). F1 were less homogeneous and were enriched in sucrose and fructose, digestible starch and phenolic components, showed antioxidant capacity and high effectiveness as lipase inhibitor. Therefore, the powder obtained from P. nigra fruits waste has a great potential to be a novel renewable, sustainable, and low-cost raw material for the production of food formulations to reduce the risk of metabolic syndrome development.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
BOUND PHENOLICS
dc.subject
FREE PHENOLICS
dc.subject
FRUITS WASTE
dc.subject
FUNCTIONAL INGREDIENTS
dc.subject
PROSOPIS NIGRA
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Prosopis nigra fruits waste characterization, a potential source of functional ingredients for food formulations
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T14:35:12Z
dc.journal.volume
132
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Perez, Maria Jorgelina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Ivana Fabiola. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cattaneo, Florencia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mercado, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponessa, Graciela Ines. Fundación Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643820308173
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109828
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