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dc.contributor.author
Rodriguez, Ivana Fabiola
dc.contributor.author
Cattaneo, Florencia
dc.contributor.author
Valdecantos Zech, Maria Ximena
dc.contributor.author
Svavh, Erika
dc.contributor.author
Perez, Maria Jorgelina
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.date.available
2021-11-08T15:28:34Z
dc.date.issued
2020-06
dc.identifier.citation
Rodriguez, Ivana Fabiola; Cattaneo, Florencia; Valdecantos Zech, Maria Ximena; Svavh, Erika; Perez, Maria Jorgelina; et al.; Aloja and añapa, two traditional beverages obtained from Prosopis alba pods: Nutritional and functional characterization; Elsevier; Food Bioscience; 35; 6-2020; 1-9
dc.identifier.issn
2212-4306
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146267
dc.description.abstract
Aloja is a beverage obtained using natural fermentation, and añapa an unfermented beverage from Prosopis alba pods. This study aimed to determine phytochemical composition and functional properties of añapa and aloja, as well as, their toxicity and sensorial evaluation. In these two beverages, sugars and polyphenols were found to be the main components, soluble proteins being low. The highest total phenolic and flavonoid and non-flavonoid phenolic content was found in aloja. The main phenolic compounds found in both beverages were C-glycosyl flavonoids, derived from apigenin (vicenin II and vitexin) and phenolic acid (cinnamic acid). Ethanol content in aloja was similar to that of commercial beers (between 5.2 and 6.7%). Añapa does not contain ethanol. Both beverages showed high antioxidant potential (scavenging capacity, SC50 values between 0.9 and 8.5 μg GAE/mL). Neither of them was toxic. Sensorial evaluation suggested that both beverages have a good acceptance. These studies could also lead to the re-introduction of forgotten traditional beverages and promote the sustainable cultivation of this plant species.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ALGARROBO BLANCO
dc.subject
ALOJA
dc.subject
AÑAPA
dc.subject
C-GLYCOSIDES
dc.subject
PROSOPIS ALBA
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Aloja and añapa, two traditional beverages obtained from Prosopis alba pods: Nutritional and functional characterization
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-27T18:28:44Z
dc.journal.volume
35
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Ivana Fabiola. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cattaneo, Florencia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Valdecantos Zech, Maria Ximena. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Svavh, Erika. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Maria Jorgelina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429218303146
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100546
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