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dc.contributor.author
Casadey, Rocio Guadalupe  
dc.contributor.author
Challier, Cecilia  
dc.contributor.author
Altamirano, Marcela Susana  
dc.contributor.author
Spesia, Mariana Belen  
dc.contributor.author
Criado, Susana Noemi  
dc.date.available
2021-11-08T11:27:12Z  
dc.date.issued
2021-01  
dc.identifier.citation
Casadey, Rocio Guadalupe; Challier, Cecilia; Altamirano, Marcela Susana; Spesia, Mariana Belen; Criado, Susana Noemi; Antioxidant and antimicrobial properties of tyrosol and derivative-compounds in the presence of vitamin B2: Assays of synergistic antioxidant effect with commercial food additives; Elsevier; Food Chemistry; 335; 1-2021; 1-8  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146217  
dc.description.abstract
The main causes of food spoilage come from the process of oxidation and the contamination by microorganisms. For the purpose of increasing food shelf-life the industries employ different techniques, being the addition of preservatives, one of the most used. The aim of this contribution was to investigate the potential antioxidant properties of tyrosol (4-hydroxyphenethyl alcohol, 4-OH) and tyrosol derived isomers (2-hydroxyphenethyl alcohol, 2-OH and 3-hydroxyphenethyl alcohol, 3-OH) against reactive oxygen species (ROS) and the antimicrobial effect on Staphylococcus aureus and Escherichia coli. Furthermore, the type of antioxidant effect of substrates and commercial antioxidants mixtures was studied. Upon visible-light, the substrates interacted with the vitamin B2 and different ROS were generated. All the compounds deactivated O2(1Δg) and O2●−, whereas only 2-OH and 3-OH inhibited H2O2 and HO●. The substrates exhibited a synergistic antioxidant effect when combined with commercial antioxidants. 2-OH showed antimicrobial activity against strains tested.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
REACTIVE OXYGEN SPECIES  
dc.subject
PHENOLIC ANTIOXIDANTS  
dc.subject
VITAMIN b2  
dc.subject
PHTODEGRADATION  
dc.subject
ANTIMICROBIALS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Antioxidant and antimicrobial properties of tyrosol and derivative-compounds in the presence of vitamin B2: Assays of synergistic antioxidant effect with commercial food additives  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T15:45:10Z  
dc.journal.volume
335  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Casadey, Rocio Guadalupe. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Challier, Cecilia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Altamirano, Marcela Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Spesia, Mariana Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Criado, Susana Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814620314382  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127576