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dc.contributor.author
Ceballos, Rocío Lais  
dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan  
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair  
dc.contributor.author
Bernal, Celina Raquel  
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes  
dc.date.available
2021-11-08T10:50:07Z  
dc.date.issued
2020-09  
dc.identifier.citation
Ceballos, Rocío Lais; Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Goyanes, Silvia Nair; Bernal, Celina Raquel; Fama, Lucia Mercedes; Effect of yerba mate extract on the performance of starch films obtained by extrusion and compression molding as active and smart packaging; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 244; 9-2020; 1-47  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146207  
dc.description.abstract
Native or hydrolyzed starch and yerba mate extract (10 wt.% or 20 wt.%) films prepared by extrusion and compression molding were investigated. Native starch material (TPNS) exhibited lower water vapor permeability and higher Young's Modulus (E) compared to hydrolyzed starch matrix (TPHS) but decreases in strain at break (εb) and toughness (T). The incorporation of 10 wt.% of extract in TPNS led to greater E and εb and it resulted the most hydrophobic material. Conversely, TPHS with 20 wt.% of additive resulted the film with the highest εb and T, indicating a plasticizing effect of the extract in this concentration and system. All materials disintegrated after 10 weeks of burial, contributing to waste reduction. Biofilms containing yerba mate extract showed antioxidant activity and color changes in different pH, indicating their promising role as active and smart packaging for food, in accordance with the new trends for biodegradable and functional packaging.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVE/SMART FILMS  
dc.subject
BIODEGRADABILITY  
dc.subject
EXTRUSION/COMPRESSION MOLDING  
dc.subject
MODIFIED STARCH  
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES  
dc.subject
YERBA MATE EXTRACT  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of yerba mate extract on the performance of starch films obtained by extrusion and compression molding as active and smart packaging  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-08-20T19:51:29Z  
dc.journal.volume
244  
dc.journal.pagination
1-47  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ceballos, Rocío Lais. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernal, Celina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S014486172030669X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116495