Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Guz, Lucas Martín
dc.contributor.author
González Seligra, Paula Fabiana
dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan
dc.contributor.author
Estevez Areco, Santiago
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair
dc.date.available
2021-11-05T11:10:28Z
dc.date.issued
2020-11
dc.identifier.citation
Guz, Lucas Martín; González Seligra, Paula Fabiana; Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Estevez Areco, Santiago; Fama, Lucia Mercedes; et al.; Influence of Different Commercial Modified Cassava Starches on the Physicochemical Properties of Thermoplastic Edible Films Obtained by Flat‐die Extrusion; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 73; 3-4; 11-2020; 1-33
dc.identifier.issn
0038-9056
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146079
dc.description.abstract
Starch constitutes a promising resource for biodegradable packaging, but it presents several processing drawbacks when using conventional industrial equipment, such as flat-die extrusion. This work demonstrates that the replacement of native cassava starch (NS) with commercial hydrolyzed (HS) or carboxymethyl (CMS) starches diminishes the amount of energy required to process starch granules into thermoplastic films by extrusion. Homogeneous films with starch-glycerol interaction improvements are obtained when using HS or CMS instead of NS. HS films exhibit the lowest crystallinity and the highest susceptibility to water among the studied systems. Likewise, CMS films maximize Vh crystalline structure fraction and present higher Young's modulus and stress at break, and lower water vapor permeability values. In order to combine the positive properties and to overcome the limitations of each modified starch, blend films from HS:CMS (50:50 wt%) are also developed and investigated. Phase separation is observed in this system, and there are no improvements in the overall properties. The results of this investigation show that employing commercial CMS, even in very low carboxymethylation degree represents a successful strategy to improve mechanical and barrier properties of flat-die extruded films, while HS can be used to obtain water-soluble films for specific applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CRYSTALLINE STRUCTURE
dc.subject
FLAT-DIE EXTRUSION
dc.subject
MECHANICAL BEHAVIOR
dc.subject
MODIFIED COMMERCIAL STARCHES
dc.subject
STARCH-BASED FILMS
dc.subject.classification
Física de los Materiales Condensados
dc.subject.classification
Ciencias Físicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Influence of Different Commercial Modified Cassava Starches on the Physicochemical Properties of Thermoplastic Edible Films Obtained by Flat‐die Extrusion
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:23:49Z
dc.journal.volume
73
dc.journal.number
3-4
dc.journal.pagination
1-33
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Guz, Lucas Martín. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: González Seligra, Paula Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Estevez Areco, Santiago. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Starch/starke
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.202000167
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.202000167
Archivos asociados