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dc.contributor.author
Guz, Lucas Martín  
dc.contributor.author
González Seligra, Paula Fabiana  
dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan  
dc.contributor.author
Estevez Areco, Santiago  
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes  
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair  
dc.date.available
2021-11-05T11:10:28Z  
dc.date.issued
2020-11  
dc.identifier.citation
Guz, Lucas Martín; González Seligra, Paula Fabiana; Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Estevez Areco, Santiago; Fama, Lucia Mercedes; et al.; Influence of Different Commercial Modified Cassava Starches on the Physicochemical Properties of Thermoplastic Edible Films Obtained by Flat‐die Extrusion; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 73; 3-4; 11-2020; 1-33  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146079  
dc.description.abstract
Starch constitutes a promising resource for biodegradable packaging, but it presents several processing drawbacks when using conventional industrial equipment, such as flat-die extrusion. This work demonstrates that the replacement of native cassava starch (NS) with commercial hydrolyzed (HS) or carboxymethyl (CMS) starches diminishes the amount of energy required to process starch granules into thermoplastic films by extrusion. Homogeneous films with starch-glycerol interaction improvements are obtained when using HS or CMS instead of NS. HS films exhibit the lowest crystallinity and the highest susceptibility to water among the studied systems. Likewise, CMS films maximize Vh crystalline structure fraction and present higher Young's modulus and stress at break, and lower water vapor permeability values. In order to combine the positive properties and to overcome the limitations of each modified starch, blend films from HS:CMS (50:50 wt%) are also developed and investigated. Phase separation is observed in this system, and there are no improvements in the overall properties. The results of this investigation show that employing commercial CMS, even in very low carboxymethylation degree represents a successful strategy to improve mechanical and barrier properties of flat-die extruded films, while HS can be used to obtain water-soluble films for specific applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CRYSTALLINE STRUCTURE  
dc.subject
FLAT-DIE EXTRUSION  
dc.subject
MECHANICAL BEHAVIOR  
dc.subject
MODIFIED COMMERCIAL STARCHES  
dc.subject
STARCH-BASED FILMS  
dc.subject.classification
Física de los Materiales Condensados  
dc.subject.classification
Ciencias Físicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of Different Commercial Modified Cassava Starches on the Physicochemical Properties of Thermoplastic Edible Films Obtained by Flat‐die Extrusion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:23:49Z  
dc.journal.volume
73  
dc.journal.number
3-4  
dc.journal.pagination
1-33  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Guz, Lucas Martín. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González Seligra, Paula Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Estevez Areco, Santiago. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.202000167  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.202000167