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dc.contributor.author
Eccoña Sota, Amparo  
dc.contributor.author
Cap, Mariana  
dc.contributor.author
Rodriguez, Anabel  
dc.contributor.author
Szerman, Natalia  
dc.contributor.author
Speroni Aguirre, Francisco José  
dc.contributor.author
Vaudagna, Sergio Ramon  
dc.date.available
2021-11-03T12:42:44Z  
dc.date.issued
2021-06  
dc.identifier.citation
Eccoña Sota, Amparo; Cap, Mariana; Rodriguez, Anabel; Szerman, Natalia; Speroni Aguirre, Francisco José; et al.; Effects of high hydrostatic pressure and beef patty formulations on the inactivation of native strains of shiga toxin-producing escherichia coli O157:H7; Springer; Food and Bioprocess Technology; 14; 6; 6-2021; 1194-1198  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145804  
dc.description.abstract
This study aimed to evaluate the effects of beef patty formulations and pressure levels on the inactivation of spoilage microbiota and native Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) O157:H7. Beef patties were made with different salt and fat content (A: 1% NaCl – 10% fat, B: 2% NaCl – 10% fat, C: 1% NaCl – 20% fat and D: 2% NaCl – 20% fat) and treated at 400 and 600 MPa. STEC reductions after 400 and 600 MPa were 2 and 4 log CFU/g, respectively. STEC inactivation was similar in patties with 10 and 20% of fat content. However, patties with 1% of NaCl showed higher STEC reductions than those made with 2% of NaCl. The baroprotective effect of salt was probably related with the accumulation of compatible solutes, a well-known bacterial response to osmostress. After HPP treatment, all counts of spoilage microbiota were under the detection limit regardless of the formulation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BEEF PATTY FORMULATION  
dc.subject
HIGH HYDROSTATIC PRESSURE  
dc.subject
SHIGA TOXIN-PRODUCING ESCHERICHIA COLI  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effects of high hydrostatic pressure and beef patty formulations on the inactivation of native strains of shiga toxin-producing escherichia coli O157:H7  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-10-26T14:30:59Z  
dc.identifier.eissn
1935-5149  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1194-1198  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Eccoña Sota, Amparo. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cap, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Anabel. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Szerman, Natalia. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Speroni Aguirre, Francisco José. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11947-021-02648-5  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-021-02648-5