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dc.contributor.author
Di Giorgio, Luciana
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Dufresne, Alain
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2021-11-03T12:24:18Z
dc.date.issued
2020-03
dc.identifier.citation
Di Giorgio, Luciana; Salgado, Pablo Rodrigo; Dufresne, Alain; Mauri, Adriana Noemi; Nanocelluloses from phormium (Phormium tenax) fibers; Springer; Cellulose (london); 27; 9; 3-2020; 4975-4990
dc.identifier.issn
0969-0239
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145802
dc.description.abstract
This work aimed in preparing nanocelluloses from a unique source of cellulose, viz. phormium (Phormiun tenax) fibers, by different techniques; and evaluate their physicochemical and structural properties. It was possible to obtain cellulose nanofibrils with different sizes (diameter, length and aspect ratio), morphology, crystallinity and surface charge by mechanical disintegration of bleached and refined phormium fibers previously modified or not with enzymatic and oxidative treatments with endoglucanases and 2,2,6,6-tetramethylpiperidine-1-oxyl (TEMPO), respectively. But it was not possible to prepare nanocrystals by acid hydrolysis, even when trying to modify the reaction conditions, possibly due at least partially to the presence of residual hemicelluloses and lignin. Process efficiency seemed to depend variably on the initial state of phormium (Phormiun tenax) fibers and the presence of other components such as lignin and hemicelluloses. These nanofibers could be used for different purposes in different areas according to their physicochemical characteristics.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CELLULOSE NANOCRYSTALS
dc.subject
CELLULOSE NANOFIBRILS
dc.subject
ENDOGLUCANASES
dc.subject
NANOCELLULOSES
dc.subject
STRUCTURAL CHARACTERISTICS
dc.subject
TEMPO
dc.subject.classification
Nano-materiales
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Nanocelluloses from phormium (Phormium tenax) fibers
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:29:45Z
dc.journal.volume
27
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
4975-4990
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dufresne, Alain. Grenoble Institute Of Technology. The International School Of Paper; Francia
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Cellulose (london)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10570-020-03120-x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10570-020-03120-x
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