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dc.contributor.author
Di Giorgio, Luciana  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Dufresne, Alain  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2021-11-03T12:24:18Z  
dc.date.issued
2020-03  
dc.identifier.citation
Di Giorgio, Luciana; Salgado, Pablo Rodrigo; Dufresne, Alain; Mauri, Adriana Noemi; Nanocelluloses from phormium (Phormium tenax) fibers; Springer; Cellulose (london); 27; 9; 3-2020; 4975-4990  
dc.identifier.issn
0969-0239  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145802  
dc.description.abstract
This work aimed in preparing nanocelluloses from a unique source of cellulose, viz. phormium (Phormiun tenax) fibers, by different techniques; and evaluate their physicochemical and structural properties. It was possible to obtain cellulose nanofibrils with different sizes (diameter, length and aspect ratio), morphology, crystallinity and surface charge by mechanical disintegration of bleached and refined phormium fibers previously modified or not with enzymatic and oxidative treatments with endoglucanases and 2,2,6,6-tetramethylpiperidine-1-oxyl (TEMPO), respectively. But it was not possible to prepare nanocrystals by acid hydrolysis, even when trying to modify the reaction conditions, possibly due at least partially to the presence of residual hemicelluloses and lignin. Process efficiency seemed to depend variably on the initial state of phormium (Phormiun tenax) fibers and the presence of other components such as lignin and hemicelluloses. These nanofibers could be used for different purposes in different areas according to their physicochemical characteristics.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CELLULOSE NANOCRYSTALS  
dc.subject
CELLULOSE NANOFIBRILS  
dc.subject
ENDOGLUCANASES  
dc.subject
NANOCELLULOSES  
dc.subject
STRUCTURAL CHARACTERISTICS  
dc.subject
TEMPO  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nanocelluloses from phormium (Phormium tenax) fibers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:29:45Z  
dc.journal.volume
27  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
4975-4990  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dufresne, Alain. Grenoble Institute Of Technology. The International School Of Paper; Francia  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Cellulose (london)  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10570-020-03120-x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10570-020-03120-x