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dc.contributor.author
Gomez Mattson, Milagros Lucia  
dc.contributor.author
Corfield, Rocío  
dc.contributor.author
Bajda, Leonardo  
dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo  
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia  
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol  
dc.date.available
2021-11-03T12:01:18Z  
dc.date.issued
2020-11  
dc.identifier.citation
Gomez Mattson, Milagros Lucia; Corfield, Rocío; Bajda, Leonardo; Perez, Oscar Edgardo; Schebor, Carolina Claudia; et al.; Potential bioactive ingredient from elderberry fruit: Process optimization for a maximum phenolic recovery, physicochemical characterization, and bioaccesibility; IOS Press; Journal of Berry Research; 11; 1; 11-2020; 51-68  
dc.identifier.issn
1878-5123  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145794  
dc.description.abstract
BACKGROUND: Dark-skin berries constitute a polyphenol-rich source of interest for the development of functional ingredients. OBJECTIVE: To develop an elderberry powder, addressing technological aspects for maximum bioactive recovery, including physical quality and bioaccesibility of the antioxidant compounds. METHODS: An optimization of the combined process of enzyme-assisted extraction and freeze-drying was undertaken. Polyphenols and anthocyanins were quantified by spectrophotometric and HPLC-DAD analysis along processing stages and an in vitro digestion model was used to study the antioxidant compound activity through gastrointestinal tract and after transepithelial transport across a Caco-2 cell monolayer. Powder physical properties were also evaluated. RESULTS: The best extraction conditions were 45°C and 160 ppm enzyme. 10% maltodextrin was the minimum carrier concentration needed to get a freeze-dried powder with good physical properties and maximum bioactive content. The phenolic compounds identified in fruits (mainly cyanidin-based anthocyanins, quercetin-3-rutinoside, catechin and, in smaller amounts, gallic and chlorogenic acids) were also present in the optimum extract and the powder. High bioaccesibility of bioactive compounds and antioxidant activity were obtained after in vitro digestion and transepithelial transport. CONCLUSION: The designed elderberry powder showed great potential as functional ingredient to be used in berry juice-based beverages or other products formulated with fruit powders.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
IOS Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT INGREDIENT  
dc.subject
BIOACCESIBILITY  
dc.subject
ELDERBERRY  
dc.subject
FREEZE-DRIED POWDER  
dc.subject
IN VITRO DIGESTION  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Potential bioactive ingredient from elderberry fruit: Process optimization for a maximum phenolic recovery, physicochemical characterization, and bioaccesibility  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:50:43Z  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
51-68  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gomez Mattson, Milagros Lucia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Corfield, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bajda, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Berry Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://content.iospress.com/articles/journal-of-berry-research/jbr200629  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3233/JBR-200629