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dc.contributor.author
Otálora González, Carlos Mauricio
dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina
dc.contributor.author
Basanta, Maria Florencia
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
dc.date.available
2021-11-02T16:34:18Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Otálora González, Carlos Mauricio; Flores, Silvia Karina; Basanta, Maria Florencia; Gerschenson, Lia Noemi; Effect of beetroot (Beta vulgaris L. var conditiva) fiber filler and corona treatment on cassava starch films properties; Elsevier; Food Packaging and Shelf Life; 26; 12-2020; 1-8
dc.identifier.issn
2214-2894
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145759
dc.description.abstract
The effect on the physicochemical and mechanical properties of cassava starch films, of the addition of 1,5 % of beetroot powder (BP) as a filler and of the application of a corona treatment (T), was studied for films obtained through casting. Composite films showed an extensibility at break 36% lower than simple films. The water vapor permeability (WVP) decreased (54%) and the intensity of red and yellow colors and the hydrophobicity increased in the presence of BP. After treatment, a significant decrease in extensibility (56%), and an increase in stress (27%) were observed for composite films. A decrease in solubility (48%), WVP (58%) and hydrophilicity were observed for treated simple films. It can be concluded that the incorporation of BP and the T have potential for producing changes in the characteristics of these films and that some of that modifications can be beneficial in relation to films application in food.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BEETROOT FILLER
dc.subject
CORONA TREATMENT
dc.subject
STARCH EDIBLE FILMS
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of beetroot (Beta vulgaris L. var conditiva) fiber filler and corona treatment on cassava starch films properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:51:31Z
dc.journal.volume
26
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Otálora González, Carlos Mauricio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Basanta, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Food Packaging and Shelf Life
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214289420306232?dgcid=coauthor#upi0005
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100605
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