Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Corfield, Rocío  
dc.contributor.author
Martínez, Karina Dafne  
dc.contributor.author
Allievi, Mariana Caludia  
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman  
dc.contributor.author
Mazzobre, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia  
dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo  
dc.date.available
2021-11-02T16:15:05Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Corfield, Rocío; Martínez, Karina Dafne; Allievi, Mariana Caludia; Santagapita, Patricio Roman; Mazzobre, Maria Florencia; et al.; Whey proteins-folic acid complexes: Formation, isolation and bioavailability in a Lactobacillus casei model; Elsevier; Food Structure; 26; 10-2020; 1-8  
dc.identifier.issn
2213-3291  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145754  
dc.description.abstract
The objective of this work was to explore the complexation of a whey protein (β-lactoglobulin, β-lg) and a whey protein isolate (WPI) with folic acid (FA) at pH 3.0. Complexes were formed through non-covalent interactions, mainly electrostatic, as showed by ƺ-potential determination. Whey protein aggregation induced by the FA linkage was achieved, with particle sizes within the nano and microscales. Particle size distribution in aqueous solution was determined by dynamic light scattering (DLS) obtaining values between 15−200 nm. Complexes isolation was achieved by spontaneous phase separation and subsequent lyophilization, obtaining a glassy powder. Particles sizes increased upon both complexation and powder rehydration. The interactions between FA and proteins were corroborated by FTIR. Confocal laser microscopy revealed the heterogeneity and extensive aggregation of the complexation. The bioavailability of the WPI-FA and β-lg-FA complexes, evaluated by Lactobacillus casei BL23 model, was similar to that of FA alone demonstrating that these complexes can be potentially used as a new functional protein-based ingredient.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOAVAILABILITY  
dc.subject
COMPLEXATION  
dc.subject
FOLIC ACID  
dc.subject
PHASE SEPARATION  
dc.subject
WHEY PROTEIN ISOLATE  
dc.subject
Β-LACTOGLOBULIN  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Whey proteins-folic acid complexes: Formation, isolation and bioavailability in a Lactobacillus casei model  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:52:13Z  
dc.journal.volume
26  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Corfield, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Karina Dafne. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Allievi, Mariana Caludia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazzobre, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Food Structure  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2213329120300265  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foostr.2020.100162