Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Alzate Calderón, Paola Carolina  
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi  
dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina  
dc.date.available
2021-11-02T15:24:34Z  
dc.date.issued
2020-11  
dc.identifier.citation
Alzate Calderón, Paola Carolina; Gerschenson, Lia Noemi; Flores, Silvia Karina; Ultrasound application for production of nano-structured particles from esterified starches to retain potassium sorbate; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 247; 11-2020; 1-7  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145740  
dc.description.abstract
Ultrasound technique was successfully used to obtain nanostructured particles from native and esterified starch, able to support the antimicrobial potassium sorbate (PS). The starch used (native, acetate or oleate) affected the nanoparticles morphology and size: globular or plate like shapes were observed for esterified and native starch respectively, while the hydrodynamic diameters were between 28 and 236 nm, with a trend towards smaller sizes for modified starches. The PS retention capacity ranged from 41.5 –90 mg/g, showing acetylated particles the highest value. The particles were amorphous and had a low average molecular weight of 1.9–6.7 × 105 Da. Water retention capacity and solubility (S) were higher for modified starch particles. PS addition had minor effect, increasing S and reducing the apparent amylose content, with respect to particles without sorbate. These results demonstrated that starch modification combined with ultrasound were appropriate strategies to obtain novel and appropriate matrices to retain PS.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ESTERIFIED STARCHES  
dc.subject
NANOPARTICLES  
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL CHARACTERIZATION  
dc.subject
POTASSIUM SORBATE  
dc.subject
STABILIZATION  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Ultrasound application for production of nano-structured particles from esterified starches to retain potassium sorbate  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:54:37Z  
dc.journal.volume
247  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Alzate Calderón, Paola Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0144861720309322  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116759