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dc.contributor.author
Alzate Calderón, Paola Carolina
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina
dc.date.available
2021-11-02T15:24:34Z
dc.date.issued
2020-11
dc.identifier.citation
Alzate Calderón, Paola Carolina; Gerschenson, Lia Noemi; Flores, Silvia Karina; Ultrasound application for production of nano-structured particles from esterified starches to retain potassium sorbate; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 247; 11-2020; 1-7
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145740
dc.description.abstract
Ultrasound technique was successfully used to obtain nanostructured particles from native and esterified starch, able to support the antimicrobial potassium sorbate (PS). The starch used (native, acetate or oleate) affected the nanoparticles morphology and size: globular or plate like shapes were observed for esterified and native starch respectively, while the hydrodynamic diameters were between 28 and 236 nm, with a trend towards smaller sizes for modified starches. The PS retention capacity ranged from 41.5 –90 mg/g, showing acetylated particles the highest value. The particles were amorphous and had a low average molecular weight of 1.9–6.7 × 105 Da. Water retention capacity and solubility (S) were higher for modified starch particles. PS addition had minor effect, increasing S and reducing the apparent amylose content, with respect to particles without sorbate. These results demonstrated that starch modification combined with ultrasound were appropriate strategies to obtain novel and appropriate matrices to retain PS.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ESTERIFIED STARCHES
dc.subject
NANOPARTICLES
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL CHARACTERIZATION
dc.subject
POTASSIUM SORBATE
dc.subject
STABILIZATION
dc.subject.classification
Nano-materiales
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Ultrasound application for production of nano-structured particles from esterified starches to retain potassium sorbate
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:54:37Z
dc.journal.volume
247
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Alzate Calderón, Paola Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0144861720309322
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116759
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