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dc.contributor.author
Sznaider, Frank  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo  
dc.contributor.author
Navarro, Diego Alberto  
dc.date.available
2021-11-02T15:00:10Z  
dc.date.issued
2020-01  
dc.identifier.citation
Sznaider, Frank; Rojas, Ana Maria Luisa; Stortz, Carlos Arturo; Navarro, Diego Alberto; Chemical structure and rheological studies of arabinoglucuronoxylans from the Cercidium praecox exudate brea gum; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 228; 1-2020; 1-13  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145736  
dc.description.abstract
The structure of the arabinoglucuronoxylans from brea gum was elucidated through an chemical and NMR spectroscopical analysis. They are composed of xylose, arabinose, glucuronic acid and 4-O-methylglucuronic acid in a molar ratio 1:0.44:0.16:0.22. The structure consists of a central chain of (1→4)-β-D-xylopyranose of which ca.70% are susbstituted in C2 with single stubs of others sugars (β-D-Xylp, α-D-GlcpA and 4-O-Me-α-D-GlcpA), with disaccharides (α-L-Arap-(1→2)-4-O-Me-α-D-GlcpA-(1→, α-L-Arap-(1→2)-α-D-GlcpA-(1→, β-L-Araf-(1→3)-α-L-Araf-(1→ and α-L-Araf-(1→3)-α-L-Araf-(1→5), and possibly with trisaccharides of xylose. The determination of the location of the acetyl groups and their quantification in these arabinoglucuronoxylans has been achieved for the first time. Brea gum presents a higher thickening effect than gum arabic in 5% aqueous solution, demonstrating its potential usefulness for food and pharmaceutical applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ARABINOGLUCURONOXYLANS  
dc.subject
BREA GUM  
dc.subject
EXUDATE GUM  
dc.subject
NMR SPECTROSCOPY  
dc.subject
VISCOSITY  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chemical structure and rheological studies of arabinoglucuronoxylans from the Cercidium praecox exudate brea gum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:58:52Z  
dc.journal.volume
228  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sznaider, Frank. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.115388