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dc.contributor.author
Sznaider, Frank
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo
dc.contributor.author
Navarro, Diego Alberto
dc.date.available
2021-11-02T15:00:10Z
dc.date.issued
2020-01
dc.identifier.citation
Sznaider, Frank; Rojas, Ana Maria Luisa; Stortz, Carlos Arturo; Navarro, Diego Alberto; Chemical structure and rheological studies of arabinoglucuronoxylans from the Cercidium praecox exudate brea gum; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 228; 1-2020; 1-13
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145736
dc.description.abstract
The structure of the arabinoglucuronoxylans from brea gum was elucidated through an chemical and NMR spectroscopical analysis. They are composed of xylose, arabinose, glucuronic acid and 4-O-methylglucuronic acid in a molar ratio 1:0.44:0.16:0.22. The structure consists of a central chain of (1→4)-β-D-xylopyranose of which ca.70% are susbstituted in C2 with single stubs of others sugars (β-D-Xylp, α-D-GlcpA and 4-O-Me-α-D-GlcpA), with disaccharides (α-L-Arap-(1→2)-4-O-Me-α-D-GlcpA-(1→, α-L-Arap-(1→2)-α-D-GlcpA-(1→, β-L-Araf-(1→3)-α-L-Araf-(1→ and α-L-Araf-(1→3)-α-L-Araf-(1→5), and possibly with trisaccharides of xylose. The determination of the location of the acetyl groups and their quantification in these arabinoglucuronoxylans has been achieved for the first time. Brea gum presents a higher thickening effect than gum arabic in 5% aqueous solution, demonstrating its potential usefulness for food and pharmaceutical applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ARABINOGLUCURONOXYLANS
dc.subject
BREA GUM
dc.subject
EXUDATE GUM
dc.subject
NMR SPECTROSCOPY
dc.subject
VISCOSITY
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Chemical structure and rheological studies of arabinoglucuronoxylans from the Cercidium praecox exudate brea gum
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:58:52Z
dc.journal.volume
228
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Sznaider, Frank. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navarro, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.115388
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