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dc.contributor.author
Pendón, María Dolores  
dc.contributor.author
Madeira Jr., José V.  
dc.contributor.author
Romanin, David Emmanuel  
dc.contributor.author
Rumbo, Martín  
dc.contributor.author
Gombert, Andreas K.  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.date.available
2021-11-01T13:00:45Z  
dc.date.issued
2021-05  
dc.identifier.citation
Pendón, María Dolores; Madeira Jr., José V.; Romanin, David Emmanuel; Rumbo, Martín; Gombert, Andreas K.; et al.; A biorefinery concept for the production of fuel ethanol, probiotic yeast, and whey protein from a by-product of the cheese industry; Springer Verlag Berlín; Applied Microbiology and Biotechnology; 105; 9; 5-2021; 3859-3871  
dc.identifier.issn
0175-7598  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145568  
dc.description.abstract
Agroindustrial by-products and residues can be transformed into valuable compounds in biorefineries. Here, we present a new concept: production of fuel ethanol, whey protein, and probiotic yeast from cheese whey. An initial screening under industrially relevant conditions, involving thirty Kluyveromyces marxianus strains, was carried out using spot assays to evaluate their capacity to grow on cheese whey or on whey permeate (100 g lactose/L), under aerobic or anaerobic conditions, in the absence or presence of 5% ethanol, at pH 5.8 or pH 2.5. The four best growing K. marxianusstrains were selected and further evaluated in a miniaturized industrial fermentation process using reconstituted whey permeate (100 g lactose/L) with cell recycling (involving sulfuric acid treatment). After five consecutive fermentation cycles, the ethanol yield on sugar reached 90% of the theoretical maximum in the best cases, with 90% cell viability. Cells harvested at this point displayed probiotic properties such as the capacity to survive the passage through the gastrointestinal tract and capacity to modulate the innate immune response of intestinal epithelium, both in vitro. Furthermore, the CIDCA 9121 strain was able to protect against histopathological damage in an animal model of acute colitis. Our findings demonstrate that K. marxianus CIDCA 9121 is capable of efficiently fermenting the lactose present in whey permeate to ethanol and that the remaining yeast biomass has probiotic properties, enabling an integrated process for the obtainment of whey protein (WP), fuel ethanol, and probiotics from cheese whey. Key points • K. marxianus–selected strains ferment whey permeate with 90% ethanol yield. • Industrial fermentation conditions do not affect selected yeast probiotic capacity. • Whey permeate, fuel ethanol, and probiotic biomass can be obtained in a biorefinery  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Verlag Berlín  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOETHANOL  
dc.subject
BIOREFINERY  
dc.subject
KLUYVEROMYCES  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
WHEY  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
A biorefinery concept for the production of fuel ethanol, probiotic yeast, and whey protein from a by-product of the cheese industry  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-10-26T14:30:25Z  
dc.identifier.eissn
1432-0614  
dc.journal.volume
105  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
3859-3871  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Pendón, María Dolores. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Madeira Jr., José V.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Romanin, David Emmanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gombert, Andreas K.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00253-021-11278-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00253-021-11278-y