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dc.contributor.author
Rodriguez Furlán, Laura Teresa  
dc.contributor.author
Lecot, Carlos Javier  
dc.contributor.author
Pérez Padilla, Antonio  
dc.contributor.author
Campderrós, Mercedes Edith  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2017-03-29T21:47:06Z  
dc.date.issued
2012-08  
dc.identifier.citation
Rodriguez Furlán, Laura Teresa; Lecot, Carlos Javier; Pérez Padilla, Antonio; Campderrós, Mercedes Edith; Zaritzky, Noemi Elisabet; Stabilizing effect of saccharides on bovine plasma protein: A calorimetric study; Elsevier; Meat Science; 91; 4; 8-2012; 478-485  
dc.identifier.issn
0309-1740  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/14488  
dc.description.abstract
Bovine plasma proteins provide the needed amino acids for the growth and development of an organism. With the purpose of preserving the native structure, related with the protein functional properties, the oligosaccharide inulin was used as protective agent and was compared with glucose and sucrose, during freeze-drying. In the present study, the thermal stability of protein was investigated as a function of type of saccharide in a concentration range of 5-15% (w/v), and at different pHs. The effect of these variables on phase transition, thermal stability and miscibility was assessed by differential scanning calorimetry (DSC) and scanning electron microscopy (SEM). The results of thermal protein properties (denaturation temperature and enthalpy), demonstrated that endothermic transition shifted to higher temperatures, being the stabilizing effect: inulin > glucose > sucrose. The thermal behavior suggests compatibility or interactions between the components of blends. In this way, the micrographs showed a homogeneous distribution of the different phases, corroborating the miscibility in the matrix. The unfolding process was irreversible and could be adequately described by a two-state model.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Denaturation Temperature  
dc.subject
Dsc  
dc.subject
Freeze-Drying  
dc.subject
Inulin  
dc.subject
Miscibility  
dc.subject
Plasma Protein  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Stabilizing effect of saccharides on bovine plasma protein: A calorimetric study  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-11-24T19:23:31Z  
dc.journal.volume
91  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
478-485  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Furlán, Laura Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lecot, Carlos Javier. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pérez Padilla, Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campderrós, Mercedes Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Meat Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2012.02.035  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174012000800