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dc.contributor.author
Paesani, Candela  
dc.contributor.author
Sciarini, Lorena Susana  
dc.contributor.author
Moiraghi, Malena  
dc.contributor.author
Salvucci, Emiliano Jesus  
dc.contributor.author
Prado, Samira B. R.  
dc.contributor.author
Perez, Gabriela Teresa  
dc.contributor.author
Fabi, João Paulo  
dc.date.available
2021-10-21T21:59:59Z  
dc.date.issued
2020-12-24  
dc.identifier.citation
Paesani, Candela; Sciarini, Lorena Susana; Moiraghi, Malena; Salvucci, Emiliano Jesus; Prado, Samira B. R.; et al.; Human colonic in vitro fermentation of water-soluble arabinoxylans from hard and soft wheat alters Bifidobacterium abundance and short-chain fatty acids concentration; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 134; 24-12-2020; 1-7  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/144674  
dc.description.abstract
The human intestinal microbiome plays an important role in health due to the large number of beneficial effects related to the bacterial profile and the metabolites generated in the intestine. Arabinoxylans are compounds present in different cereals such as wheat and they can modulate the profile and functioning of some beneficial bacteria from human intestinal microbiota. In the present work, a colonic in vitro fermentation with human faecal inoculum was done using arabinoxylans extracted from Argentinian hard and soft wheat as substrates. Molecular size alteration of arabinoxylans were studied during fermentation and Lactobacillus and Bifidobacterium abundance as well as short chain fatty acids concentrations were determined. The arabinoxylans fermentation was proved to induce the growth of Bifidobacterium and the release of short-chain fatty acids. The speed and efficiency of fermentation were different for each of the arabinoxylan extracted from both wheat genotypes, perhaps because of differences in their chemical and physical structures. The consumption of water-extractable arabinoxylans (WE-AX) (either supplemented or enriched) to maintain the balance or modulate in a favorable way the profile of Bifidobacterium can be an important contribution to the human health.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ARABINOXYLANS  
dc.subject
BIFIDOBACTERIUM  
dc.subject
HUMAN GUT MICROBIOTA  
dc.subject
SHORT-CHAIN FATTY ACID  
dc.subject
WHEAT  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Human colonic in vitro fermentation of water-soluble arabinoxylans from hard and soft wheat alters Bifidobacterium abundance and short-chain fatty acids concentration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T15:11:28Z  
dc.journal.volume
134  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Paesani, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sciarini, Lorena Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moiraghi, Malena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvucci, Emiliano Jesus. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Prado, Samira B. R.. Universidade de Sao Paulo; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Perez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabi, João Paulo. Universidade de Sao Paulo; Brasil  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110253  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643820312421