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dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela  
dc.contributor.author
Alasino, Noelia Pia Ximena  
dc.contributor.author
Defain Tesoriero, María Victoria  
dc.contributor.author
Camacho, Nahuel Matias  
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.date.available
2021-10-21T14:54:44Z  
dc.date.issued
2020-08-27  
dc.identifier.citation
Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Defain Tesoriero, María Victoria; Camacho, Nahuel Matias; Penci, Maria Cecilia; et al.; Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil; MDPI; Proceedings; 53; 1; 27-8-2020; 1-7  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/144620  
dc.description.abstract
The aim of this work was to determine the influence of the spray dryer`s aspect ratio (height/diameter) on the physico-chemical properties of microencapsulated chia oil (CSO). Two different dryers were analyzed: a tall-type dryer [H/D = 5/1], and a short-type dryer [H/D = 1.65/1]. The former corresponded to a co-current flow, while the latter had a central air disperser in the chamber, and a rotary air flow. Emulsions were prepared by homogenization of CSO, and a mixture of soy protein isolate (SPI) and gum arabic (GA). The co-current contact in the tall-type dryer yielded greater oxidative stability indexes (OSI) (three times higher than CSO), which was possibly associated the reduced thermal degradation. It can be concluded that a co-current contact constitutes a better alternative for the protection of CSO.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA SEED OIL  
dc.subject
DRYER ASPECT RATIO  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
OXIDATIVE STABILITY  
dc.subject
PHYSICAL PROPERTIES  
dc.subject
SPRAY-AIR CONTACT  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T15:11:57Z  
dc.identifier.eissn
2504-3900  
dc.journal.volume
53  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alasino, Noelia Pia Ximena. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Defain Tesoriero, María Victoria. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Proceedings  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2504-3900/53/1/19  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/proceedings2020053019