Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Fernández Puchol, María Cecilia
dc.contributor.author
Pantano, Maria Nadia
dc.contributor.author
Rossomando, Francisco Guido
dc.contributor.author
Amicarelli, Adriana Natacha
dc.contributor.author
Scaglia, Gustavo Juan Eduardo
dc.date.available
2021-10-19T18:48:20Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Fernández Puchol, María Cecilia; Pantano, Maria Nadia; Rossomando, Francisco Guido; Amicarelli, Adriana Natacha; Scaglia, Gustavo Juan Eduardo; Fermentation monitoring by Bayesian states estimators. Application to red wines elaboration; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Control Engineering Practice; 103; 10-2020; 1-7
dc.identifier.issn
0967-0661
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/144330
dc.description.abstract
Winemakers must understand all chemical aspects involved and make the right decisions to obtain a high quality product. In a winemaking process, the tracking and control of certain variables are keys to achieve a proper fermentation. This paper presents state estimators design based on Gaussian processes, for on-line alcoholic fermentation monitoring in red wines. For this study, 18 fermentations of three different varietals, Cabernet Sauvignon, Malvec and Tannat, were analyzed to train and validate the estimators. Samples were taken from Merced del Estero, a San Juan industrial winery. Then, cell concentration was determined by neubauer chamber count, while ethanol and total sugars concentrations by infrared absorption spectroscopy. Results show a suitable prediction of cell and ethanol content when only substrate measurement is available. Furthermore, the proposed estimator is compared with a competitive approach (neural network) to highlight the suitability of Bayesian theory for this type of application. This paper provides a reliable monitoring tool, with low computational and economic cost to facilitate the work of winemakers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ALCOHOLIC FERMENTATION
dc.subject
GAUSSIAN PROCESS
dc.subject
ON-LINE MONITORING
dc.subject
RED WINE
dc.subject
STATE ESTIMATION
dc.subject.classification
Sistemas de Automatización y Control
dc.subject.classification
Ingeniería Eléctrica, Ingeniería Electrónica e Ingeniería de la Información
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Fermentation monitoring by Bayesian states estimators. Application to red wines elaboration
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-28T20:39:35Z
dc.identifier.eissn
1873-6939
dc.journal.volume
103
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Fernández Puchol, María Cecilia. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pantano, Maria Nadia. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossomando, Francisco Guido. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan. Instituto de Automática. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Automática; Argentina
dc.description.fil
Fil: Amicarelli, Adriana Natacha. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan. Instituto de Automática. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Automática; Argentina
dc.description.fil
Fil: Scaglia, Gustavo Juan Eduardo. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.journal.title
Control Engineering Practice
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0967066120301829
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.conengprac.2020.104608
Archivos asociados