Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Fernández Puchol, María Cecilia  
dc.contributor.author
Pantano, Maria Nadia  
dc.contributor.author
Rossomando, Francisco Guido  
dc.contributor.author
Amicarelli, Adriana Natacha  
dc.contributor.author
Scaglia, Gustavo Juan Eduardo  
dc.date.available
2021-10-19T18:48:20Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Fernández Puchol, María Cecilia; Pantano, Maria Nadia; Rossomando, Francisco Guido; Amicarelli, Adriana Natacha; Scaglia, Gustavo Juan Eduardo; Fermentation monitoring by Bayesian states estimators. Application to red wines elaboration; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Control Engineering Practice; 103; 10-2020; 1-7  
dc.identifier.issn
0967-0661  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/144330  
dc.description.abstract
Winemakers must understand all chemical aspects involved and make the right decisions to obtain a high quality product. In a winemaking process, the tracking and control of certain variables are keys to achieve a proper fermentation. This paper presents state estimators design based on Gaussian processes, for on-line alcoholic fermentation monitoring in red wines. For this study, 18 fermentations of three different varietals, Cabernet Sauvignon, Malvec and Tannat, were analyzed to train and validate the estimators. Samples were taken from Merced del Estero, a San Juan industrial winery. Then, cell concentration was determined by neubauer chamber count, while ethanol and total sugars concentrations by infrared absorption spectroscopy. Results show a suitable prediction of cell and ethanol content when only substrate measurement is available. Furthermore, the proposed estimator is compared with a competitive approach (neural network) to highlight the suitability of Bayesian theory for this type of application. This paper provides a reliable monitoring tool, with low computational and economic cost to facilitate the work of winemakers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ALCOHOLIC FERMENTATION  
dc.subject
GAUSSIAN PROCESS  
dc.subject
ON-LINE MONITORING  
dc.subject
RED WINE  
dc.subject
STATE ESTIMATION  
dc.subject.classification
Sistemas de Automatización y Control  
dc.subject.classification
Ingeniería Eléctrica, Ingeniería Electrónica e Ingeniería de la Información  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Fermentation monitoring by Bayesian states estimators. Application to red wines elaboration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-28T20:39:35Z  
dc.identifier.eissn
1873-6939  
dc.journal.volume
103  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Fernández Puchol, María Cecilia. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pantano, Maria Nadia. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossomando, Francisco Guido. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan. Instituto de Automática. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Automática; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amicarelli, Adriana Natacha. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan. Instituto de Automática. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Automática; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scaglia, Gustavo Juan Eduardo. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.journal.title
Control Engineering Practice  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0967066120301829  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.conengprac.2020.104608