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dc.contributor.author
Gordillo, Tania Belén  
dc.contributor.author
Palumbo, Miranda Clara  
dc.contributor.author
Allievi, Mariana Caludia  
dc.contributor.author
Fernández Do Porto, Darío Augusto  
dc.contributor.author
Ruzal, Sandra Mónica  
dc.contributor.author
Palomino, Maria Mercedes  
dc.date.available
2021-10-19T12:05:50Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Gordillo, Tania Belén; Palumbo, Miranda Clara; Allievi, Mariana Caludia; Fernández Do Porto, Darío Augusto; Ruzal, Sandra Mónica; et al.; Strategies to display heterologous proteins on the cell surface of lactic acid bacteria using as anchor the C-terminal domain of Lactobacillus acidophilus SlpA; Springer; World Journal of Microbiology; 36; 11; 10-2020; 1-11  
dc.identifier.issn
0959-3993  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/144205  
dc.description.abstract
The surface-layer (S-layer) protein of Lactobacillus acidophilus is a crystalline array of self-assembling subunits, non-covalently bound to the most outer cell wall envelope, which constitutes up to 20% of the total cell protein content. These attributes make S-layer proteins an excellent anchor for the development of microbial cell-surface display systems. In L. acidophilus, the S-layer is formed predominantly by the protein SlpA. We have previously shown that the C-terminal domain of SlpA is responsible for the cell wall anchorage on L. acidophilus ATCC 4356. In the present study, we evaluated the C-terminal domain of SlpA of L. acidophilus ATCC 4356 as a potential anchor domain to display functional proteins on the surface of non-genetically modified lactic acid bacteria (LAB). To this end, green fluorescent protein (GFP)-CTSlpA was firstly produced in Escherichia coli and the recombinant proteins were able to spontaneously bind to the cell wall of LAB in a binding assay. GFP was successfully displayed on the S-layer stripped surface of L. acidophilus. Both the binding stability and cell survival of L. acidophilus decorated with the recombinant protein were then studied in simulated gastrointestinal conditions. Furthermore, NaCl was tested as a safer alternative to LiCl for S-layer removal. This study presents the development of a protein delivery platform involving L. acidophilus, a microorganism generally regarded as safe, which utilizes the contiguous, non-covalently attached S-layer at the cell surface of the bacterium without introducing any genetic modification.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CELL SURFACE DISPLAY SYSTEM  
dc.subject
LACTOBACILLUS  
dc.subject
SLPA  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Strategies to display heterologous proteins on the cell surface of lactic acid bacteria using as anchor the C-terminal domain of Lactobacillus acidophilus SlpA  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:52:45Z  
dc.journal.volume
36  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Gordillo, Tania Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palumbo, Miranda Clara. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Calculo. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Calculo; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Allievi, Mariana Caludia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández Do Porto, Darío Augusto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Calculo. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Calculo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruzal, Sandra Mónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palomino, Maria Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
World Journal of Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11274-020-02945-9  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11274-020-02945-9