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dc.contributor.author
Anello, Abi Lourdes  
dc.contributor.author
Aguilera, Leonardo Javier  
dc.contributor.author
Kurina Sanz, Marcela Beatriz  
dc.contributor.author
Juri Ayub, Maximiliano  
dc.contributor.author
Mascotti, María Laura  
dc.date.available
2021-10-15T20:54:53Z  
dc.date.issued
2020-01  
dc.identifier.citation
Anello, Abi Lourdes; Aguilera, Leonardo Javier; Kurina Sanz, Marcela Beatriz; Juri Ayub, Maximiliano; Mascotti, María Laura; Broadening the repertoire of microbial aldo-keto reductases: cloning and characterization of AKR3B4 from Rhodotorula mucilaginosa LSL strain; Elsevier Science Inc.; Enzyme and Microbial Technology; 132; 109415; 1-2020; 1-7  
dc.identifier.issn
0141-0229  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143952  
dc.description.abstract
Aldo-keto reductases (AKRs) are nicotinamide-dependent enzymes that catalyze the transformation of aldehydes and ketones into alcohols. They are spread across all phyla, and those from microbial origin have proved to be highly robust and versatile biocatalysts. In this work, we have discovered and characterized a microbial AKR from the yeast Rhodotorula mucilaginosa by combining genome-mining and expression assays. The new enzyme, named AKR3B4, was expressed by a simple protocol in very good amounts. It displays a selective substrate profile exclusively transforming aldehydes into alcohols. Also, AKR3B4 shows very good stability at medium temperatures, in a broad range of pH values and in the presence of green organic solvents. Conversion assays demonstrate it is an excellent biocatalyst to be used in the synthesis of aromatic alcohols, and also to produce furan-3-ylmethanol and the valuable sweetener xylitol. These results show that AKR3B4 displays attractive features so as to be used in chemoenzymatic processes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science Inc.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ALDO-KETO REDUCTASES  
dc.subject
AROMATIC ALDEHYDES  
dc.subject
CARBONYL  
dc.subject
RHODOTORULA  
dc.subject
YEAST  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Broadening the repertoire of microbial aldo-keto reductases: cloning and characterization of AKR3B4 from Rhodotorula mucilaginosa LSL strain  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T13:56:55Z  
dc.journal.volume
132  
dc.journal.number
109415  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Anello, Abi Lourdes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguilera, Leonardo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Kurina Sanz, Marcela Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Juri Ayub, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascotti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.journal.title
Enzyme and Microbial Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014102291930153X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.enzmictec.2019.109415