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dc.contributor.author
Anello, Abi Lourdes
dc.contributor.author
Aguilera, Leonardo Javier
dc.contributor.author
Kurina Sanz, Marcela Beatriz
dc.contributor.author
Juri Ayub, Maximiliano
dc.contributor.author
Mascotti, María Laura
dc.date.available
2021-10-15T20:54:53Z
dc.date.issued
2020-01
dc.identifier.citation
Anello, Abi Lourdes; Aguilera, Leonardo Javier; Kurina Sanz, Marcela Beatriz; Juri Ayub, Maximiliano; Mascotti, María Laura; Broadening the repertoire of microbial aldo-keto reductases: cloning and characterization of AKR3B4 from Rhodotorula mucilaginosa LSL strain; Elsevier Science Inc.; Enzyme and Microbial Technology; 132; 109415; 1-2020; 1-7
dc.identifier.issn
0141-0229
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143952
dc.description.abstract
Aldo-keto reductases (AKRs) are nicotinamide-dependent enzymes that catalyze the transformation of aldehydes and ketones into alcohols. They are spread across all phyla, and those from microbial origin have proved to be highly robust and versatile biocatalysts. In this work, we have discovered and characterized a microbial AKR from the yeast Rhodotorula mucilaginosa by combining genome-mining and expression assays. The new enzyme, named AKR3B4, was expressed by a simple protocol in very good amounts. It displays a selective substrate profile exclusively transforming aldehydes into alcohols. Also, AKR3B4 shows very good stability at medium temperatures, in a broad range of pH values and in the presence of green organic solvents. Conversion assays demonstrate it is an excellent biocatalyst to be used in the synthesis of aromatic alcohols, and also to produce furan-3-ylmethanol and the valuable sweetener xylitol. These results show that AKR3B4 displays attractive features so as to be used in chemoenzymatic processes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science Inc.
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ALDO-KETO REDUCTASES
dc.subject
AROMATIC ALDEHYDES
dc.subject
CARBONYL
dc.subject
RHODOTORULA
dc.subject
YEAST
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Broadening the repertoire of microbial aldo-keto reductases: cloning and characterization of AKR3B4 from Rhodotorula mucilaginosa LSL strain
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T13:56:55Z
dc.journal.volume
132
dc.journal.number
109415
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Anello, Abi Lourdes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aguilera, Leonardo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Kurina Sanz, Marcela Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Juri Ayub, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascotti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina
dc.journal.title
Enzyme and Microbial Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014102291930153X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.enzmictec.2019.109415
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