Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Gañan, Nicolas Alberto  
dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
González, Agustín  
dc.date.available
2021-10-15T19:14:53Z  
dc.date.issued
2020-09  
dc.identifier.citation
Gañan, Nicolas Alberto; Bordón, María Gabriela; Ribotta, Pablo Daniel; González, Agustín; Study of chia oil microencapsulation in soy protein microparticles using supercritical CO2-assisted impregnation; Elsevier; Journal of CO2 Utilization; 40; 9-2020; 1-10  
dc.identifier.issn
2212-9820  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143941  
dc.description.abstract
Microencapsulation of chia oil in soy protein microparticles was achieved using supercritical CO2-assisted impregnation, an alternative green technology. The effect of the process variables on retention and encapsulation efficiencies was studied. The characterization of the chia oil-loaded microparticles showed excellent encapsulation efficiency, a spherical shape with some depressions but without pores or fissures, sizes between 1 and 10μm and homogeneous oil distribution. The hydroperoxide values and fatty acid profile indicated that the microencapsulation process did not affect the chemical quality of the oil. In addition, a study of the influence of storage time showed excellent oxidative stability for microencapsulated samples compared to free oils, with the microparticles providing a remarkable protective effect that enhances the useful life of the product. It was determined that 95.69±4.28 % of the oil was released under gastro-intestinal conditions, mainly in the intestinal step, remaining available for absorption.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA OIL  
dc.subject
MICROPARTICLES  
dc.subject
OXIDATIVE STABILITY  
dc.subject
SOY PROTEIN  
dc.subject
SUPERCRITICAL IMPREGNATION  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Study of chia oil microencapsulation in soy protein microparticles using supercritical CO2-assisted impregnation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-10T15:57:31Z  
dc.journal.volume
40  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gañan, Nicolas Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Journal of CO2 Utilization  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://doi.org/10.1016/j.jcou.2020.101221  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jcou.2020.101221