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dc.contributor.author
Kvapil, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Chaillou, Lucrecia Lucia  
dc.contributor.author
Qüesta, Ana Gabriela  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2021-10-14T19:51:40Z  
dc.date.issued
2020-06  
dc.identifier.citation
Kvapil, Maria Florencia; Chaillou, Lucrecia Lucia; Qüesta, Ana Gabriela; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Osmotic dehydration of Pumpkin (Cucurbita moschata) in sucrose and sucrose-salt solutions. Effect of solution composition and sample size; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 50; 3; 6-2020; 241-246  
dc.identifier.issn
0327-0793  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143680  
dc.description.abstract
Mass transfer during osmotic dehydration (OD) of Anco pumpkin cubes was studied as a function of sample size and composition and concentration of sucrose dehydrating solution. Models of Azuara and Hawkes & Flink were adjusted to the experimental data and optimal dehydrating conditions could be specified. For equal solutes concentration, higher weight losses were reached for smaller size samples. The addition of 2% NaCl increased Water Loss (WL) and lowered Solids Gain (SG) for the solution of higher sucrose content. Prediction capacity of the simplified models was very good under the tested working conditions. In brief, OD can be optimized using 1 cm side cubes dehydrated in binary or ternary solutions at the higher sucrose content (55ºBx), maximizing WL and minimizing SG.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Planta Piloto de Ingeniería Química  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Anco pumpkin  
dc.subject
Osmotic dehydration  
dc.subject
Size  
dc.subject
Sucrose  
dc.subject
Sodium chloride  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Osmotic dehydration of Pumpkin (Cucurbita moschata) in sucrose and sucrose-salt solutions. Effect of solution composition and sample size  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-28T21:08:06Z  
dc.identifier.eissn
1851-8796  
dc.journal.volume
50  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
241-246  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Bahía Blanca  
dc.description.fil
Fil: Kvapil, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaillou, Lucrecia Lucia. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Qüesta, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Latin American Applied Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://laar.plapiqui.edu.ar/OJS/index.php/laar/article/view/73  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.52292/j.laar.2020.73