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dc.contributor.author
Kvapil, Maria Florencia
dc.contributor.author
Chaillou, Lucrecia Lucia
dc.contributor.author
Qüesta, Ana Gabriela
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.date.available
2021-10-14T19:51:40Z
dc.date.issued
2020-06
dc.identifier.citation
Kvapil, Maria Florencia; Chaillou, Lucrecia Lucia; Qüesta, Ana Gabriela; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Osmotic dehydration of Pumpkin (Cucurbita moschata) in sucrose and sucrose-salt solutions. Effect of solution composition and sample size; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 50; 3; 6-2020; 241-246
dc.identifier.issn
0327-0793
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143680
dc.description.abstract
Mass transfer during osmotic dehydration (OD) of Anco pumpkin cubes was studied as a function of sample size and composition and concentration of sucrose dehydrating solution. Models of Azuara and Hawkes & Flink were adjusted to the experimental data and optimal dehydrating conditions could be specified. For equal solutes concentration, higher weight losses were reached for smaller size samples. The addition of 2% NaCl increased Water Loss (WL) and lowered Solids Gain (SG) for the solution of higher sucrose content. Prediction capacity of the simplified models was very good under the tested working conditions. In brief, OD can be optimized using 1 cm side cubes dehydrated in binary or ternary solutions at the higher sucrose content (55ºBx), maximizing WL and minimizing SG.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Planta Piloto de Ingeniería Química
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Anco pumpkin
dc.subject
Osmotic dehydration
dc.subject
Size
dc.subject
Sucrose
dc.subject
Sodium chloride
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Osmotic dehydration of Pumpkin (Cucurbita moschata) in sucrose and sucrose-salt solutions. Effect of solution composition and sample size
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-28T21:08:06Z
dc.identifier.eissn
1851-8796
dc.journal.volume
50
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
241-246
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Bahía Blanca
dc.description.fil
Fil: Kvapil, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaillou, Lucrecia Lucia. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Qüesta, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Latin American Applied Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://laar.plapiqui.edu.ar/OJS/index.php/laar/article/view/73
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.52292/j.laar.2020.73
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