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dc.contributor.author
Pérez, Hugo Alejandro

dc.contributor.author
Cejas, Jimena del Pilar

dc.contributor.author
Rosa, Antonio Sebastián

dc.contributor.author
Gimenez, Rodrigo Esteban

dc.contributor.author
Disalvo, Edgardo Anibal

dc.contributor.author
Frías, María de los Ángeles

dc.date.available
2021-10-14T19:41:51Z
dc.date.issued
2020-03
dc.identifier.citation
Pérez, Hugo Alejandro; Cejas, Jimena del Pilar; Rosa, Antonio Sebastián; Gimenez, Rodrigo Esteban; Disalvo, Edgardo Anibal; et al.; Modulation of Interfacial Hydration by Carbonyl Groups in Lipid Membranes; American Chemical Society; Langmuir; 36; 10; 3-2020; 2644-2653
dc.identifier.issn
0743-7463
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143677
dc.description.abstract
The lack of carbonyl groups and the presence of ether bonds give the lipid interphase a different water organization around the phosphate groups that affects the compressibility and electrical properties of lipid membranes. Generalized polarization of 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14:0 diether PC) in correlation with Fourier transform infrared (FTIR) analysis indicates a higher level of polarizability of water molecules in the membrane phase around the phosphate groups both below and above Tm. This reorganization of water promotes a different response in compressibility and dipole moment of the interphase, which is related to different H bonding of water molecules with phosphates (PO) and carbonyl (CO) groups.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.subject
DMPC
dc.subject
LAURDAN
dc.subject
COMPRESSIBILITY
dc.subject
FTIR
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas

dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Modulation of Interfacial Hydration by Carbonyl Groups in Lipid Membranes
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-28T21:08:36Z
dc.journal.volume
36
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
2644-2653
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.journal.ciudad
Washington D. C.
dc.description.fil
Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cejas, Jimena del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosa, Antonio Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Langmuir

dc.relation.isreferencedin
info:eu-repo/semantics/reference/url/http://hdl.handle.net/11336/82664
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.langmuir.9b03551
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.langmuir.9b03551
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