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dc.contributor.author
Pérez, Hugo Alejandro  
dc.contributor.author
Cejas, Jimena del Pilar  
dc.contributor.author
Rosa, Antonio Sebastián  
dc.contributor.author
Gimenez, Rodrigo Esteban  
dc.contributor.author
Disalvo, Edgardo Anibal  
dc.contributor.author
Frías, María de los Ángeles  
dc.date.available
2021-10-14T19:41:51Z  
dc.date.issued
2020-03  
dc.identifier.citation
Pérez, Hugo Alejandro; Cejas, Jimena del Pilar; Rosa, Antonio Sebastián; Gimenez, Rodrigo Esteban; Disalvo, Edgardo Anibal; et al.; Modulation of Interfacial Hydration by Carbonyl Groups in Lipid Membranes; American Chemical Society; Langmuir; 36; 10; 3-2020; 2644-2653  
dc.identifier.issn
0743-7463  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143677  
dc.description.abstract
The lack of carbonyl groups and the presence of ether bonds give the lipid interphase a different water organization around the phosphate groups that affects the compressibility and electrical properties of lipid membranes. Generalized polarization of 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14:0 diether PC) in correlation with Fourier transform infrared (FTIR) analysis indicates a higher level of polarizability of water molecules in the membrane phase around the phosphate groups both below and above Tm. This reorganization of water promotes a different response in compressibility and dipole moment of the interphase, which is related to different H bonding of water molecules with phosphates (PO) and carbonyl (CO) groups.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/  
dc.subject
DMPC  
dc.subject
LAURDAN  
dc.subject
COMPRESSIBILITY  
dc.subject
FTIR  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Modulation of Interfacial Hydration by Carbonyl Groups in Lipid Membranes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-28T21:08:36Z  
dc.journal.volume
36  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
2644-2653  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington D. C.  
dc.description.fil
Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cejas, Jimena del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rosa, Antonio Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Langmuir  
dc.relation.isreferencedin
info:eu-repo/semantics/reference/url/http://hdl.handle.net/11336/82664  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.langmuir.9b03551  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.langmuir.9b03551