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dc.contributor.author
Díaz, Myriam Anabel
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dc.contributor.author
Gonzalez, Silvia Nelina
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dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa
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dc.contributor.author
Arena, Mario Eduardo
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dc.date.available
2021-10-12T21:15:22Z
dc.date.issued
2020-05
dc.identifier.citation
Díaz, Myriam Anabel; Gonzalez, Silvia Nelina; Alberto, Maria Rosa; Arena, Mario Eduardo; Human probiotic bacteria attenuate Pseudomonas aeruginosa biofilm and virulence by quorum-sensing inhibition; Taylor & Francis Ltd; Biofouling; 36; 5; 5-2020; 597-609
dc.identifier.issn
0892-7014
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143351
dc.description.abstract
This work investigated chloroform extracts from culture supernatants of two human probiotic bacteria, Lactobacillus casei CRL 431 and Lactobacillus acidophilus CRL 730 for the production of virulence factors and quorum sensing (QS) interference against three Pseudomonas aeruginosa strains. Both extracts inhibited biofilm biomass (up to 50%), biofilm metabolic activity (up to 39%), the production of the enzyme elastase (up to 63%) and pyocyanin (up to 77%), and decreased QS, without presenting any antibacterial acgivity. In addition, the chloroform extracts of both strains disrupted preformed biofilms of the three strains of P. aeruginosa analyzed (up to 40%). GC-MS analysis revealed that the major compounds detected in the bioactive extracts were four diketopiperazines. This study suggests that the metabolites of L. casei and L. acidophilus could be a promising alternative to combat the pathogenicity of P. aeruginosa.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOFILM
dc.subject
DIKETOPIPERAZINES
dc.subject
ELASTASE
dc.subject
LACTOBACILLI
dc.subject
PYOCYANIN
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
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dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Human probiotic bacteria attenuate Pseudomonas aeruginosa biofilm and virulence by quorum-sensing inhibition
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-17T16:45:17Z
dc.identifier.eissn
1029-2454
dc.journal.volume
36
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
597-609
dc.journal.pais
Reino Unido
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dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Díaz, Myriam Anabel. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Silvia Nelina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arena, Mario Eduardo. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.journal.title
Biofouling
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/08927014.2020.1783253
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08927014.2020.1783253
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