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dc.contributor.author
López Bedogni, Germán Agustín  
dc.contributor.author
Massello, Francisco Luis  
dc.contributor.author
Giaveno Filippa, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Donati, Edgardo Ruben  
dc.contributor.author
Urbieta, María Sofía  
dc.date.available
2021-10-12T16:46:58Z  
dc.date.issued
2020-01  
dc.identifier.citation
López Bedogni, Germán Agustín; Massello, Francisco Luis; Giaveno Filippa, Maria Alejandra; Donati, Edgardo Ruben; Urbieta, María Sofía; A deeper look into the biodiversity of the extremely acidic copahue volcano-río agrio system in Neuquén, Argentina; MDPI AG; Microorganisms; 8; 1; 1-2020; 1-14  
dc.identifier.issn
2076-2607  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143290  
dc.description.abstract
The Copahue volcano-Río Agrio system, on Patagonia Argentina, comprises the naturally acidic river Río Agrio, that runs from a few meters down the Copahue volcano crater to more than 40 km maintaining low pH waters, and the acidic lagoon that sporadically forms on the crater of the volcano, which is studied for the first time in this work. We used next-generation sequencing of the 16S rRNA gene of the entire prokaryotic community to study the biodiversity of this poorly explored extreme environment. The correlation of the operational taxonomic units (OTUs)s presence with physicochemical variables showed that the system contains three distinct environments: the crater lagoon, the Upper Río Agrio, and the Salto del Agrio waterfall, a point located approximately 12 km down the origin of the river, after it emerges from the Caviahue lake. The prokaryotic community of the Copahue Volcano-Río Agrio system is mainly formed by acidic bacteria and archaea, such as Acidithiobacillus, Ferroplasma, and Leptospirillum, which have been isolated from similar environments around the world. These results support the idea of a ubiquitous acidic biodiversity; however, this highly interesting extreme environment also has apparently autochthonous species such as Sulfuriferula, Acidianus copahuensis, and strains of Acidibacillus and Alicyclobacillus.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI AG  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
16S RRNA BIODIVERSITY  
dc.subject
ACIDIC RIVER  
dc.subject
ACIDOPHILES  
dc.subject
COPAHUE-CAVIAHUE  
dc.subject
EXTREME ENVIRONMENT  
dc.subject.classification
Otras Biotecnología del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
A deeper look into the biodiversity of the extremely acidic copahue volcano-río agrio system in Neuquén, Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T17:13:49Z  
dc.journal.volume
8  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: López Bedogni, Germán Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Massello, Francisco Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giaveno Filippa, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Donati, Edgardo Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Urbieta, María Sofía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Microorganisms  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms8010058  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2076-2607/8/1/58