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dc.contributor.author
Farina, Walter Marcelo  
dc.contributor.author
Arenas, Andres  
dc.contributor.author
Diaz, Paula Carolina  
dc.contributor.author
Susic Martín, Cinthia Soledad  
dc.contributor.author
Estravis Barcala, Maria Cecilia  
dc.date.available
2021-10-02T01:34:14Z  
dc.date.issued
2020-11-02  
dc.identifier.citation
Farina, Walter Marcelo; Arenas, Andres; Diaz, Paula Carolina; Susic Martín, Cinthia Soledad; Estravis Barcala, Maria Cecilia; Learning of a mimic odor within beehives improves pollination service efficiency in a commercial crop; Cell Press; Current Biology; 30; 21; 2-11-2020; 4284-4290  
dc.identifier.issn
0960-9822  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/142339  
dc.description.abstract
The growing global demand for pollination services leads producers to consider new strategies in pollinator management to improve its efficiency in agroecosystems [1–3]. Central place foragers, like honeybees, learn floral cues not only in the field but also inside the nest, where resource cues introduced into the hive improve foraging by guiding bees toward the learned stimuli [4]. In this regard, attempts to condition bees with crop-odor-scented food produced ambiguous results and lacked yield measurements [5–7]. To deepen our understanding of the use of odors as part of a precision pollination strategy, we developed a simple synthetic odorant mixture that bees generalized with the natural floral scent of sunflower for hybrid seed production, an economically important and highly pollinator-dependent crop [8]. Encompassing different experimental approaches, our results show that feeding colonies food scented with the sunflower mimic (SM) odor enabled the establishment of olfactory memories that biased bees to the sunflower crop. The offering of a rewarded odor mimicking the sunflower floral fragrance promoted higher foraging activity, increased the proportion of dances advertising the target inflorescences and reduced delays in dance onset, positively affected the density of bees on the crop, and increased yields from 29% to 57% in different sunflower hybrids. This study highlights the role of olfactory learning within the social context of the hive to bias foraging preferences in a novel agricultural environment and suggest that improvements in the tested parameters were due to beeś anticipated response to the sunflower scent.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cell Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HONEYBEE  
dc.subject
APIS MELLIFERA  
dc.subject
SOCIAL LEARNING  
dc.subject
SUNFLOWER  
dc.subject
HELIANTHUS ANNUUS  
dc.subject
MIMIC ODOR  
dc.subject
PRECISION POLLINATION  
dc.subject
CROP YIELD  
dc.subject
SUSTAINABLE AGRICULTURE  
dc.subject.classification
Zoología, Ornitología, Entomología, Etología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Learning of a mimic odor within beehives improves pollination service efficiency in a commercial crop  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:38:36Z  
dc.journal.volume
30  
dc.journal.number
21  
dc.journal.pagination
4284-4290  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
United States  
dc.description.fil
Fil: Farina, Walter Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arenas, Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz, Paula Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Susic Martín, Cinthia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Estravis Barcala, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.journal.title
Current Biology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2020.08.018  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(20)31172-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982220311726%3Fshowall%3Dtrue