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dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula
dc.contributor.author
Román Barón, María Celia
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor
dc.date.available
2021-09-28T14:16:21Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Fabani, Maria Paula; Román Barón, María Celia; Rodriguez, Rosa Ana; Mazza, German Delfor; Minimization of the adverse environmental effects of discarded onions by avoiding disposal through dehydration and food-use; Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Journal of Environmental Management; 271; 10-2020; 1-11
dc.identifier.issn
0301-4797
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/141715
dc.description.abstract
Onion is a commonly used vegetable in the Cuyo Region, Argentina, and important in the world global vegetable production ranking. Production levels often exceed immediate markets of fresh sale, and excesses, although still edible, are currently discarded (mostly incinerated and disposed in landfill, creating numerous environmental hazards). To minimize these adverse environmental problems, this research investigates upgrading the discarded products by dehydration, hence guaranteeing their ultimate food-use. The dehydration process of discarded onion cv. Crioula Roxa was hence studied at 60 and 70 °C, temperatures selected to maintain the main physicochemical characteristics of the onions, while also creating optimum heat and mass transfer coefficients while significantly reducing the energy consumption and CO2 emissions. When using an electrically-heated convective dryer, the Specific Energy Consumption (SEC) values and the CO2 emissions during dehydration at 70 °C are 738.89 kWh.kg−1 and 264.74 kg of CO2 kg−1, respectively. These values are only 41.61 kWh.kg−1 and 2–4 kg of CO2 kg−1 if a solar dryer is applied. The thermal diffusivities were 1.86✕10−10 m2 s−1 (dehydration) and 1.08✕10−10 m2 s−1 (rehydration), showing a weak effect of the dehydration process on the solid structure and properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DEHYDRATION
dc.subject
EFFECTIVE DIFFUSIVITY
dc.subject
HEAT AND MASS TRANSFER COEFFICIENTS
dc.subject
KINETIC MODELS
dc.subject
REHYDRATION
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Minimization of the adverse environmental effects of discarded onions by avoiding disposal through dehydration and food-use
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-06T20:36:55Z
dc.identifier.eissn
1095-8630
dc.journal.volume
271
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Román Barón, María Celia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.journal.title
Journal of Environmental Management
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301479720308768
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2020.110947
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