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dc.contributor.author
Mac Cormack, Andrea Soledad  
dc.contributor.author
Busch, Verónica María  
dc.contributor.author
Japas, María Laura  
dc.contributor.author
Giovanetti, Lisandro Jose  
dc.contributor.author
Di Salvo, Florencia  
dc.contributor.author
Di Chenna, Pablo Hector  
dc.date.available
2021-09-23T15:44:28Z  
dc.date.issued
2020-05  
dc.identifier.citation
Mac Cormack, Andrea Soledad; Busch, Verónica María; Japas, María Laura; Giovanetti, Lisandro Jose; Di Salvo, Florencia; et al.; The effect of vicinal di-halo substituents on the organogelling properties of aromatic supramolecular gelators and their application as soft templates; Royal Society of Chemistry; New Journal of Chemistry; 44; 20; 5-2020; 8198-8208  
dc.identifier.issn
1144-0546  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/141364  
dc.description.abstract
A pronounced effect of vicinal dihalogen substituents on the gelling properties of aromatic low molecular weight organogelators is reported. A new family of N,N′-(4,5-dihalogen-1,2-phenylene)dialkylamides with fluorine, chlorine, bromine and iodine was designed and synthesized. A systematic investigation of their organogelling ability, thermic stability, mechanical properties and self-assembled structure was performed to elucidate the effect that the vicinal di-halo substituents have on the organogels. It was found that the presence of two halogen atoms (X) has a determinant effect as the brominated compounds are generally the most efficient organogelators. In hydrocarbons, the gelling ability increased from fluorine to iodine following the halogen bond donor ability trend. SAXS results were in agreement with a fibrillar self-assembly where the halogens are located at the surface of the fibers. Multiple cooperative interactions are involved in the self-assembly of the gels: π-π stacking, hydrogen bonds and X⋯X contacts. Thus, this work provides a new strategy for the design of new gelators or to improve the efficiency of known organogelators by introducing two vicinal halogen substituents into the aromatic rings. An ethanolic gel was also successfully used as a template to prepare silica and titania nanotubes. Hence, such organogels are promising materials for future research and development.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HALOGEN  
dc.subject
SUPRAMOLECULAR  
dc.subject
ORGANOGEL  
dc.subject
TEMPLATE  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
The effect of vicinal di-halo substituents on the organogelling properties of aromatic supramolecular gelators and their application as soft templates  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:59:45Z  
dc.journal.volume
44  
dc.journal.number
20  
dc.journal.pagination
8198-8208  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Cambridge  
dc.description.fil
Fil: Mac Cormack, Andrea Soledad. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Busch, Verónica María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Japas, María Laura. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Ciencia y Tecnología; Argentina. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giovanetti, Lisandro Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Salvo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Chenna, Pablo Hector. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
New Journal of Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2020/NJ/D0NJ01440K  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/D0NJ01440K