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dc.contributor.author
Villarreal, Matias Ricardo  
dc.contributor.author
Navarro, Diego Alberto  
dc.contributor.author
Ponce, Nora Marta Andrea  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo  
dc.date.available
2021-09-23T13:57:42Z  
dc.date.issued
2021-07  
dc.identifier.citation
Villarreal, Matias Ricardo; Navarro, Diego Alberto; Ponce, Nora Marta Andrea; Rojas, Ana Maria Luisa; Stortz, Carlos Arturo; Perennial halophyte Salicornia neei Lag.: Cell wall composition and functional properties of its biopolymers; Elsevier; Food Chemistry; 350; 128659; 7-2021; 1-37  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/141336  
dc.description.abstract
Salicornia neei halophyte extends in Argentina seashores. To envisage potential applications, cell wall sequential extraction performed on dry plant yielded 1.1, 2.4, 0.3 and 0.9% of pectin fractions respectively extracted by room temperature water, 90 °C-water, CDTA and Na2CO3. They contained 21–33% uronic acids (UA) with low degree of methylation and 0.5–1.2 M ratios of neutral sugars to UA. High arabinose level suggests that long arabinan side-chains maintain cell wall flexibility in water deficit. Fractions also contained 10–36% of proteins. The KOH-soluble fractions (4.3%) were mainly arabinoxylans. At 2.0% w/v, pectin fractions developed “weak gel”-type networks with Ca2+, while arabinoxylans generated “dilute solutions”. Cellulose (28%) and lignin (45.1%) were the main biopolymers in the final residue, which showed low water swelling capacity (3.6 mL/g) due to lignin, increasing when arabinoxylans were also present. Phenolics (9.8%) were mainly water-extractable. Salicornia is a source of biopolymers and antioxidants potentially useful for food applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CELL WALL POLYSACCHARIDES  
dc.subject
CELLULOSE  
dc.subject
DYNAMIC RHEOLOGY  
dc.subject
HYDRATION PROPERTIES  
dc.subject
LIGNIN  
dc.subject
PHENOLICS  
dc.subject
SALICORNIA NEEI  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Perennial halophyte Salicornia neei Lag.: Cell wall composition and functional properties of its biopolymers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:10:33Z  
dc.journal.volume
350  
dc.journal.number
128659  
dc.journal.pagination
1-37  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Villarreal, Matias Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, Nora Marta Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.rights.embargoDate
2022-02-01  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620325218  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128659