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dc.contributor.author
Sosa, Martin Daniel
dc.contributor.author
Magallanes, Leisa Maria
dc.contributor.author
Grosso, Nelson
dc.contributor.author
Pramparo, Maria del Carmen
dc.contributor.author
Gayol, Maria Fernanda
dc.date.available
2021-09-22T15:50:54Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Sosa, Martin Daniel; Magallanes, Leisa Maria; Grosso, Nelson; Pramparo, Maria del Carmen; Gayol, Maria Fernanda; Optimisation of omega-3 concentration and sensory analysis of chia oil; Elsevier Science; Industrial Crops and Products; 154; 10-2020; 1-9
dc.identifier.issn
0926-6690
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/141189
dc.description.abstract
The objective of this study was to obtain concentrated α-linolenic acid ethyl esters from chia oil with values of chemical indicators permitted by current legislation for edible oils and its sensory quality was determined. In the transesterification reaction, sodium hydroxide catalyst concentration and alcohol: oil molar ratios were studied. The model of transesterification with artificial neural networks showed an optimum at a catalyst concentration of 0.387 gNaOH/100goil and a 12.7:1 alcohol: oil molar ratio. The urea complexation was carried out at weight ratios urea: omega-3 fatty acid ethyl esters of 0.5:1, crystallisation at −10 °C for 24 h. Molecular distillation was carried out in one and two stages, where the best results were provided by using one stage, a distillation temperature of 85 °C and pressure of 1.579 × 10−5 atm. The combination of transesterification, urea complexation and molecular distillation allowed obtaining an increase of 24.50 % of omega -3 fatty acids ethyl esters in the final product. This product contains 781.35 g/ kg omega-3, and values of free fatty acids and peroxide of 0.693 % and 1.052 meqO2/kg, respectively. Chia oil presents the higher values of nutty and cream flavour (positive attributes), and turbidity. In the final product these attributes diminishes considerably.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ALPHA-LINOLENIC ACID
dc.subject
ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS
dc.subject
MOLECULAR DISTILLATION
dc.subject
OMEGA-3
dc.subject
SENSORY ANALYSIS
dc.subject
UREA COMPLEXATION
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Optimisation of omega-3 concentration and sensory analysis of chia oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-06T15:46:26Z
dc.journal.volume
154
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Sosa, Martin Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Magallanes, Leisa Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pramparo, Maria del Carmen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gayol, Maria Fernanda. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina
dc.journal.title
Industrial Crops and Products
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669020305513
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112635
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