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dc.contributor.author
Sosa, Martin Daniel  
dc.contributor.author
Magallanes, Leisa Maria  
dc.contributor.author
Grosso, Nelson  
dc.contributor.author
Pramparo, Maria del Carmen  
dc.contributor.author
Gayol, Maria Fernanda  
dc.date.available
2021-09-22T15:50:54Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Sosa, Martin Daniel; Magallanes, Leisa Maria; Grosso, Nelson; Pramparo, Maria del Carmen; Gayol, Maria Fernanda; Optimisation of omega-3 concentration and sensory analysis of chia oil; Elsevier Science; Industrial Crops and Products; 154; 10-2020; 1-9  
dc.identifier.issn
0926-6690  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/141189  
dc.description.abstract
The objective of this study was to obtain concentrated α-linolenic acid ethyl esters from chia oil with values of chemical indicators permitted by current legislation for edible oils and its sensory quality was determined. In the transesterification reaction, sodium hydroxide catalyst concentration and alcohol: oil molar ratios were studied. The model of transesterification with artificial neural networks showed an optimum at a catalyst concentration of 0.387 gNaOH/100goil and a 12.7:1 alcohol: oil molar ratio. The urea complexation was carried out at weight ratios urea: omega-3 fatty acid ethyl esters of 0.5:1, crystallisation at −10 °C for 24 h. Molecular distillation was carried out in one and two stages, where the best results were provided by using one stage, a distillation temperature of 85 °C and pressure of 1.579 × 10−5 atm. The combination of transesterification, urea complexation and molecular distillation allowed obtaining an increase of 24.50 % of omega -3 fatty acids ethyl esters in the final product. This product contains 781.35 g/ kg omega-3, and values of free fatty acids and peroxide of 0.693 % and 1.052 meqO2/kg, respectively. Chia oil presents the higher values of nutty and cream flavour (positive attributes), and turbidity. In the final product these attributes diminishes considerably.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ALPHA-LINOLENIC ACID  
dc.subject
ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS  
dc.subject
MOLECULAR DISTILLATION  
dc.subject
OMEGA-3  
dc.subject
SENSORY ANALYSIS  
dc.subject
UREA COMPLEXATION  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Optimisation of omega-3 concentration and sensory analysis of chia oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T15:46:26Z  
dc.journal.volume
154  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sosa, Martin Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magallanes, Leisa Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pramparo, Maria del Carmen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gayol, Maria Fernanda. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina  
dc.journal.title
Industrial Crops and Products  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669020305513  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112635