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dc.contributor.author
Agüero, María Belén
dc.contributor.author
Svetaz, Laura Andrea
dc.contributor.author
Sánchez, Marianela
dc.contributor.author
Luna, Lorena Celina
dc.contributor.author
Lima, Beatriz Viviana
dc.contributor.author
López, María Liza
dc.contributor.author
Zacchino, Susana Alicia Stella
dc.contributor.author
Palermo, Jorge Alejandro
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Feresin, Gabriela Egly
dc.contributor.author
Tapia, Aníbal Alejandro
dc.date.available
2021-09-17T11:27:35Z
dc.date.issued
2011-09
dc.identifier.citation
Agüero, María Belén; Svetaz, Laura Andrea; Sánchez, Marianela; Luna, Lorena Celina; Lima, Beatriz Viviana; et al.; Argentinean Andean propolis associated with the medicinal plant Larrea nitida Cav. (Zygophyllaceae): HPLC-MS and GC-MS characterization and antifungal activity; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food and Chemical Toxicology; 49; 9; 9-2011; 1970-1978
dc.identifier.issn
0278-6915
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/140623
dc.description.abstract
The chemical profile and botanical origin of Andean Argentinian propolis were studied by HPLC-ESI-MS/MS and GC-MS techniques as well as the antifungal activity according to CLSI protocols. Dermatophytes and yeasts tested were strongly inhibited by propolis extracts (MICs between 31.25 and 125 μg/mL). The main antifungal compounds were: 3'methyl-nordihydroguaiaretic acid (MNDGA) 1, nordihydroguaiaretic acid (NDGA) 2 and a NDGA derivative 3, showing strong activity against Trichophyton mentagrophytes, T. rubrum and Microsporum gypseum (MICs between 15.6 and 31.25 μg/mL). The lignans 1 and 2 showed activities against clinical isolates of Candidas spp., Cryptococcus spp., T. rubrum and T. mentagrophytes (MICs and MFCs between 31.25 and 62.5 μg/mL). The lignan and volatile organic compounds (VOCs) profiles from propolis matched with those of exudates of Larrea nitida providing strong evidences on its botanical origin. These results support that Argentinian Andean propolis are a valuable natural product with potential to improve human health. Six compounds (1-6) were isolated from propolis for the first time, while compounds 1 and 3-6 were reported for first time as constituents of L. nitida Cav.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIFUNGAL ACTIVITY
dc.subject
ARGENTINIAN ANDEAN PROPOLIS
dc.subject
GC-MS
dc.subject
HPLC-ESI-MS/MS
dc.subject
LIGNANS
dc.subject
VOCS
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Argentinean Andean propolis associated with the medicinal plant Larrea nitida Cav. (Zygophyllaceae): HPLC-MS and GC-MS characterization and antifungal activity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-06T17:05:29Z
dc.identifier.eissn
1873-6351
dc.journal.volume
49
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
1970-1978
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Massachusetts
dc.description.fil
Fil: Agüero, María Belén. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Svetaz, Laura Andrea. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sánchez, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Luna, Lorena Celina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lima, Beatriz Viviana. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: López, María Liza. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zacchino, Susana Alicia Stella. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palermo, Jorge Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Feresin, Gabriela Egly. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tapia, Aníbal Alejandro. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina
dc.journal.title
Food and Chemical Toxicology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691511001967
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.05.008
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