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dc.contributor.author
Agüero, María Belén  
dc.contributor.author
Svetaz, Laura Andrea  
dc.contributor.author
Sánchez, Marianela  
dc.contributor.author
Luna, Lorena Celina  
dc.contributor.author
Lima, Beatriz Viviana  
dc.contributor.author
López, María Liza  
dc.contributor.author
Zacchino, Susana Alicia Stella  
dc.contributor.author
Palermo, Jorge Alejandro  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Feresin, Gabriela Egly  
dc.contributor.author
Tapia, Aníbal Alejandro  
dc.date.available
2021-09-17T11:27:35Z  
dc.date.issued
2011-09  
dc.identifier.citation
Agüero, María Belén; Svetaz, Laura Andrea; Sánchez, Marianela; Luna, Lorena Celina; Lima, Beatriz Viviana; et al.; Argentinean Andean propolis associated with the medicinal plant Larrea nitida Cav. (Zygophyllaceae): HPLC-MS and GC-MS characterization and antifungal activity; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food and Chemical Toxicology; 49; 9; 9-2011; 1970-1978  
dc.identifier.issn
0278-6915  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/140623  
dc.description.abstract
The chemical profile and botanical origin of Andean Argentinian propolis were studied by HPLC-ESI-MS/MS and GC-MS techniques as well as the antifungal activity according to CLSI protocols. Dermatophytes and yeasts tested were strongly inhibited by propolis extracts (MICs between 31.25 and 125 μg/mL). The main antifungal compounds were: 3'methyl-nordihydroguaiaretic acid (MNDGA) 1, nordihydroguaiaretic acid (NDGA) 2 and a NDGA derivative 3, showing strong activity against Trichophyton mentagrophytes, T. rubrum and Microsporum gypseum (MICs between 15.6 and 31.25 μg/mL). The lignans 1 and 2 showed activities against clinical isolates of Candidas spp., Cryptococcus spp., T. rubrum and T. mentagrophytes (MICs and MFCs between 31.25 and 62.5 μg/mL). The lignan and volatile organic compounds (VOCs) profiles from propolis matched with those of exudates of Larrea nitida providing strong evidences on its botanical origin. These results support that Argentinian Andean propolis are a valuable natural product with potential to improve human health. Six compounds (1-6) were isolated from propolis for the first time, while compounds 1 and 3-6 were reported for first time as constituents of L. nitida Cav.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIFUNGAL ACTIVITY  
dc.subject
ARGENTINIAN ANDEAN PROPOLIS  
dc.subject
GC-MS  
dc.subject
HPLC-ESI-MS/MS  
dc.subject
LIGNANS  
dc.subject
VOCS  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Argentinean Andean propolis associated with the medicinal plant Larrea nitida Cav. (Zygophyllaceae): HPLC-MS and GC-MS characterization and antifungal activity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T17:05:29Z  
dc.identifier.eissn
1873-6351  
dc.journal.volume
49  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
1970-1978  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Massachusetts  
dc.description.fil
Fil: Agüero, María Belén. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Svetaz, Laura Andrea. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sánchez, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luna, Lorena Celina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lima, Beatriz Viviana. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López, María Liza. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zacchino, Susana Alicia Stella. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palermo, Jorge Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Feresin, Gabriela Egly. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tapia, Aníbal Alejandro. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Food and Chemical Toxicology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691511001967  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.05.008