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dc.contributor.author
Fornes, Daiana  
dc.contributor.author
Gomez Ribot, Dalmiro Leonardo Antonio  
dc.contributor.author
Heinecke, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Roberti, Sabrina Lorena  
dc.contributor.author
Capobianco, Evangelina Lorena  
dc.contributor.author
Jawerbaum, Alicia Sandra  
dc.date.available
2021-09-16T11:50:37Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Fornes, Daiana; Gomez Ribot, Dalmiro Leonardo Antonio; Heinecke, Maria Florencia; Roberti, Sabrina Lorena; Capobianco, Evangelina Lorena; et al.; Maternal diets enriched in olive oil regulate lipid metabolism and levels of PPARs and their coactivators in the fetal liver in a rat model of gestational diabetes mellitus; Elsevier Science Inc.; Journal of Nutritional Biochemistry; 78; 4-2020; 1-11  
dc.identifier.issn
0955-2863  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/140479  
dc.description.abstract
In a rat model of gestational diabetes mellitus (GDM) programmed in the offspring of neonatal streptozotocin-induced (nSTZ) diabetic rats, lipids are accumulated in the fetal liver in a sex-dependent way. Here, we evaluated whether maternal diets enriched in olive oil in rats that will develop GDM ameliorate lipid metabolic impairments in the fetal livers. Pregnant offspring of control and nSTZ diabetic rats (F0) were fed a 6% olive oil-supplemented diet throughout the F1 gestation. We evaluated maternal metabolic parameters as well as lipid content, expression of lipid metabolizing enzymes and protein expression of PLIN2, PPARs and PPAR coactivators in the fetal livers. The offspring of nSTZ diabetic rats developed GDM regardless of the maternal treatment. Hypertriglyceridemia in GDM rats was prevented by the olive oil-enriched maternal treatment. In the livers of male fetuses of GDM rats, the maternal olive oil-supplemented diet prevented lipid overaccumulation and prevented the increase in PPARγ and PPARδ levels. In the livers of female fetuses of GDM rats, the maternal olive oil supplementation prevented the increase in PPARδ levels and the reduction in PGC1α levels, but did not prevent the reduced lipid content. Control and GDM rats showed a reduction of lipid metabolic enzymes in the fetal livers, which was associated with reduced levels of the PPAR coactivators PGC-1α and SRC-1 in males and of SRC-1 in females. These results suggest powerful effects of a maternal olive oil-supplemented diet in the fetal liver, possibly providing benefits in the fetuses and offspring from GDM rats.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science Inc.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FETAL LIVER METABOLISM  
dc.subject
INTRAUTERINE PROGRAMMING  
dc.subject
MATERNAL DIABETES  
dc.subject
NUTRITIONAL TREATMENTS IN PREGNANCY  
dc.subject
TRANSCRIPTIONAL REGULATION  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Maternal diets enriched in olive oil regulate lipid metabolism and levels of PPARs and their coactivators in the fetal liver in a rat model of gestational diabetes mellitus  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:58:35Z  
dc.journal.volume
78  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Fornes, Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Ribot, Dalmiro Leonardo Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Heinecke, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Roberti, Sabrina Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Capobianco, Evangelina Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jawerbaum, Alicia Sandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Nutritional Biochemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2019.108334