Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Martínez, Mauro  
dc.contributor.author
Ramirez Albuquerque, Lady Diana  
dc.contributor.author
Dinolfo, María Inés  
dc.contributor.author
Biganzoli, Fernando  
dc.contributor.author
Fernández Pinto, Virginia Elena  
dc.contributor.author
Stenglein, Sebastian Alberto  
dc.date.available
2021-09-16T01:16:23Z  
dc.date.issued
2020-02-25  
dc.identifier.citation
Martínez, Mauro; Ramirez Albuquerque, Lady Diana; Dinolfo, María Inés; Biganzoli, Fernando; Fernández Pinto, Virginia Elena; et al.; Effects of Fusarium graminearum and Fusarium poae on disease parameters, grain quality and mycotoxin contamination in barley (part II); John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 100; 7; 25-2-2020; 3182-3191  
dc.identifier.issn
0022-5142  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/140456  
dc.description.abstract
BACKGROUND: Barley is one of the most important winter crops in the world, with multiple uses such as human consumption, animal feed and for the malting industry. This crop is affected by different diseases, such as Fusarium Head Blight (FHB), that causes losses in yield and quality. In the last years F. graminearum and F. poae were two of the most frequently isolated species in barley grains, so the aim of this study was to evaluate the interaction between these Fusarium species and the effects on disease parameters, grain quality and mycotoxin contamination on five barley genotypes under field conditions. RESULTS: Statistical differences between Fusarium treatments for some parameters depending mainly on the year/genotype were found. The results showed that germination process was affected by both Fusarium species. As to grain quality and the different hordein fractions, it was observed that F. graminearum affects preferentially D and C hordeins Different concentrations of nivalenol, deoxynivalenol and their acetylated derivatives (3-ADON and 15-ADON) were detected. CONCLUSIONS: In the present work, no evidence of synergism between F. graminearum and F. poae were found regarding disease parameters and mycotoxin contamination. However, at least in the years with favorable climatic conditions to FHB development and depending on the barley genotype, a continuous monitoring is deemed necessary to prevent the negative impact on protein composition and germinative parameters  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FUSARIUM  
dc.subject
BARLEY  
dc.subject
DISEASE PARAMETERS  
dc.subject
GRAIN QUALITY  
dc.subject
MYCOTOXINS  
dc.subject
PLANT-PATHOGEN INTERACTION  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Effects of Fusarium graminearum and Fusarium poae on disease parameters, grain quality and mycotoxin contamination in barley (part II)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-08-27T20:18:28Z  
dc.journal.volume
100  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
3182-3191  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Mauro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez Albuquerque, Lady Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dinolfo, María Inés. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Biganzoli, Fernando. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández Pinto, Virginia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.10354  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.10354