Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Medina Jaramillo, Carolina  
dc.contributor.author
Bernal, Celina Raquel  
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes  
dc.date.available
2021-09-10T22:30:57Z  
dc.date.issued
2019-12-17  
dc.identifier.citation
Medina Jaramillo, Carolina; Bernal, Celina Raquel; Fama, Lucia Mercedes; Influence of green tea and basil extracts on cassava starch based films as assessed by thermal degradation, crystalline structure, and mechanical properties; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 72; 3-4; 17-12-2019; 1-9  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/140147  
dc.description.abstract
Natural extracts are investigated as plasticizers of starch?glycerol biobased films for food coating applications. For this purpose, films with cassava starch, glycerol, and distilled water with and without green tea or basil extracts are obtained by solvent casting. The plasticizing effect of the extracts is confirmed from the films crystalline structure, thermal degradation behavior, glass transition temperature, and tensile properties. Increased mobility of starch chains is the result of a strong interaction between extract components and starch molecules. The Kohlrausch?Williams?Watts (KWW) theoretical modeling, used for the first time to determine the effect of antioxidant components in starch films, also confirms the plasticizing effect of either green tea or basil extracts. In addition, the original luminosity of the starch film is not compromised by the incorporation of the extracts. Moreover, a delay in the starch retrogradation is achieved, making the film more durable and hence, very promising to be used as food coating.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIODEGRADABLE STARCH FILMS  
dc.subject
GREEN TEA AND BASIL EXTRACTS  
dc.subject
KOHLRAUSCH–WILLIAMS–WATTS MODELING  
dc.subject
STARCH RETROGRADATION  
dc.subject
THERMAL AND MECHANICAL PROPERTIES  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of green tea and basil extracts on cassava starch based films as assessed by thermal degradation, crystalline structure, and mechanical properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-20T15:56:07Z  
dc.journal.volume
72  
dc.journal.number
3-4  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Medina Jaramillo, Carolina. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia; Colombia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernal, Celina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.201900155  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.201900155