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dc.contributor.author
Medina Jaramillo, Carolina
dc.contributor.author
Bernal, Celina Raquel
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes
dc.date.available
2021-09-10T22:30:57Z
dc.date.issued
2019-12-17
dc.identifier.citation
Medina Jaramillo, Carolina; Bernal, Celina Raquel; Fama, Lucia Mercedes; Influence of green tea and basil extracts on cassava starch based films as assessed by thermal degradation, crystalline structure, and mechanical properties; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 72; 3-4; 17-12-2019; 1-9
dc.identifier.issn
0038-9056
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/140147
dc.description.abstract
Natural extracts are investigated as plasticizers of starch?glycerol biobased films for food coating applications. For this purpose, films with cassava starch, glycerol, and distilled water with and without green tea or basil extracts are obtained by solvent casting. The plasticizing effect of the extracts is confirmed from the films crystalline structure, thermal degradation behavior, glass transition temperature, and tensile properties. Increased mobility of starch chains is the result of a strong interaction between extract components and starch molecules. The Kohlrausch?Williams?Watts (KWW) theoretical modeling, used for the first time to determine the effect of antioxidant components in starch films, also confirms the plasticizing effect of either green tea or basil extracts. In addition, the original luminosity of the starch film is not compromised by the incorporation of the extracts. Moreover, a delay in the starch retrogradation is achieved, making the film more durable and hence, very promising to be used as food coating.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIODEGRADABLE STARCH FILMS
dc.subject
GREEN TEA AND BASIL EXTRACTS
dc.subject
KOHLRAUSCH–WILLIAMS–WATTS MODELING
dc.subject
STARCH RETROGRADATION
dc.subject
THERMAL AND MECHANICAL PROPERTIES
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Influence of green tea and basil extracts on cassava starch based films as assessed by thermal degradation, crystalline structure, and mechanical properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-20T15:56:07Z
dc.journal.volume
72
dc.journal.number
3-4
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Medina Jaramillo, Carolina. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia; Colombia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bernal, Celina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Starch/starke
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.201900155
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.201900155
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