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dc.contributor.author
Juárez, Ivan

dc.contributor.author
Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo

dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio

dc.contributor.author
Crettaz Minaglia, Melina Celeste

dc.contributor.author
Sedan, Daniela Yazmine

dc.contributor.author
Andrinolo, Darío
dc.contributor.author
Lombardo, Tomás

dc.contributor.author
Blanco, Guillermo
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda

dc.date.available
2021-09-08T18:36:02Z
dc.date.issued
2020-07-28
dc.identifier.citation
Juárez, Ivan; Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo; Goñi, Sandro Mauricio; Crettaz Minaglia, Melina Celeste; Sedan, Daniela Yazmine; et al.; Modelling of chlorophyll-a and microcystis aeruginosa decay under the effect of different oxidants in culture media; Water Research Commission; Water S.A.; 46; 3; 28-7-2020; 523-533
dc.identifier.issn
0378-4738
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139932
dc.description.abstract
Blooms of the cyanobacterium Microcystis aeruginosa are common in many eutrophic freshwater bodies and pose a serious threat to water quality, potentially giving rise to high turbidity, food web alterations, increased production of toxic microcystin (MC-LR) and odorous compounds. The comparative effectiveness of oxidant treatment of M. aeruginosa cells in culture media was evaluated by applying a mathematical model of chlorophyll-a (Chl-a), cells and MC removal. The oxidants were chlorine (1–5 mg∙L-1), hydrogen peroxide (HP: 50–150 mg∙L-1), percitric acid (PCA: 10–50 mg∙L-1), and peracetic acid (PAA: 1.5–7.5 mg∙L-1). The Weibull distribution model was applied to assess the degree of inactivation of M. aeruginosa viability under different oxidant treatments. First-order kinetics was successfully applied to the experimental data for Chl-a decay. Using the Weibull model, it was possible to predict the required exposure time (Tr) for oxidants to achieve a 99.9% reduction in viable M. aeruginosa cells with respect to the initial value. 5 mg∙L-1 chlorine produced a 81% degradation of [D-Leu1] MC-LR after 72 h, with an exposure time (Tr) of 141 h. Among the peroxide treatments (HP, PCA and PAA), PCA (10–50 mg∙L-1) produced the highest level of [D-Leu1] MC-LR degradation (39–79%), with low exposure times (Tr = 119–125 h). Chl-a concentration and M. aeruginosa counts for each oxidant treatment were highly correlated and successfully linked by a cubic polynomial. This is the first modelling report of M. aeruginosa decay by oxidant treatments.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Water Research Commission

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHLOROPHYLL-A DECAY
dc.subject
MATHEMATICAL MODEL
dc.subject
MICROCYSTIN
dc.subject
MICROCYSTIS AERUGINOSA
dc.subject
OXIDANTS
dc.subject
WEIBULL MODEL
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Tierra y relacionadas con el Medio Ambiente

dc.subject.classification
Ciencias de la Tierra y relacionadas con el Medio Ambiente

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Modelling of chlorophyll-a and microcystis aeruginosa decay under the effect of different oxidants in culture media
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-06T17:02:19Z
dc.identifier.eissn
1816-7950
dc.journal.volume
46
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
523-533
dc.journal.pais
Sudáfrica

dc.journal.ciudad
Petoria, Sud Africa
dc.description.fil
Fil: Juárez, Ivan. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Crettaz Minaglia, Melina Celeste. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sedan, Daniela Yazmine. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andrinolo, Darío. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lombardo, Tomás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina
dc.description.fil
Fil: Blanco, Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.journal.title
Water S.A.

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.17159/wsa/2020.v46.i3.8663
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.watersa.net/article/view/8663
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