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dc.contributor.author
Juárez, Ivan  
dc.contributor.author
Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo  
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio  
dc.contributor.author
Crettaz Minaglia, Melina Celeste  
dc.contributor.author
Sedan, Daniela Yazmine  
dc.contributor.author
Andrinolo, Darío  
dc.contributor.author
Lombardo, Tomás  
dc.contributor.author
Blanco, Guillermo  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.date.available
2021-09-08T18:36:02Z  
dc.date.issued
2020-07-28  
dc.identifier.citation
Juárez, Ivan; Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo; Goñi, Sandro Mauricio; Crettaz Minaglia, Melina Celeste; Sedan, Daniela Yazmine; et al.; Modelling of chlorophyll-a and microcystis aeruginosa decay under the effect of different oxidants in culture media; Water Research Commission; Water S.A.; 46; 3; 28-7-2020; 523-533  
dc.identifier.issn
0378-4738  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139932  
dc.description.abstract
Blooms of the cyanobacterium Microcystis aeruginosa are common in many eutrophic freshwater bodies and pose a serious threat to water quality, potentially giving rise to high turbidity, food web alterations, increased production of toxic microcystin (MC-LR) and odorous compounds. The comparative effectiveness of oxidant treatment of M. aeruginosa cells in culture media was evaluated by applying a mathematical model of chlorophyll-a (Chl-a), cells and MC removal. The oxidants were chlorine (1–5 mg∙L-1), hydrogen peroxide (HP: 50–150 mg∙L-1), percitric acid (PCA: 10–50 mg∙L-1), and peracetic acid (PAA: 1.5–7.5 mg∙L-1). The Weibull distribution model was applied to assess the degree of inactivation of M. aeruginosa viability under different oxidant treatments. First-order kinetics was successfully applied to the experimental data for Chl-a decay. Using the Weibull model, it was possible to predict the required exposure time (Tr) for oxidants to achieve a 99.9% reduction in viable M. aeruginosa cells with respect to the initial value. 5 mg∙L-1 chlorine produced a 81% degradation of [D-Leu1] MC-LR after 72 h, with an exposure time (Tr) of 141 h. Among the peroxide treatments (HP, PCA and PAA), PCA (10–50 mg∙L-1) produced the highest level of [D-Leu1] MC-LR degradation (39–79%), with low exposure times (Tr = 119–125 h). Chl-a concentration and M. aeruginosa counts for each oxidant treatment were highly correlated and successfully linked by a cubic polynomial. This is the first modelling report of M. aeruginosa decay by oxidant treatments.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Water Research Commission  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHLOROPHYLL-A DECAY  
dc.subject
MATHEMATICAL MODEL  
dc.subject
MICROCYSTIN  
dc.subject
MICROCYSTIS AERUGINOSA  
dc.subject
OXIDANTS  
dc.subject
WEIBULL MODEL  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Tierra y relacionadas con el Medio Ambiente  
dc.subject.classification
Ciencias de la Tierra y relacionadas con el Medio Ambiente  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Modelling of chlorophyll-a and microcystis aeruginosa decay under the effect of different oxidants in culture media  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T17:02:19Z  
dc.identifier.eissn
1816-7950  
dc.journal.volume
46  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
523-533  
dc.journal.pais
Sudáfrica  
dc.journal.ciudad
Petoria, Sud Africa  
dc.description.fil
Fil: Juárez, Ivan. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Crettaz Minaglia, Melina Celeste. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sedan, Daniela Yazmine. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andrinolo, Darío. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lombardo, Tomás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blanco, Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.journal.title
Water S.A.  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.17159/wsa/2020.v46.i3.8663  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.watersa.net/article/view/8663