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dc.contributor.author
Lutz, María Cecilia
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel
dc.contributor.author
Sosa, María Cristina
dc.contributor.author
Sangorrin, Marcela Paula
dc.date.available
2021-09-07T17:26:27Z
dc.date.issued
2020-11
dc.identifier.citation
Lutz, María Cecilia; Lopes, Christian Ariel; Sosa, María Cristina; Sangorrin, Marcela Paula; Semi-commercial testing of regional yeasts selected from North Patagonia Argentina for the biocontrol of pear postharvest decays; Academic Press Inc Elsevier Science; Biological Control; 150; 104246; 11-2020; 1-8; 104246
dc.identifier.issn
1049-9644
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139828
dc.description.abstract
The efficacy of two regional yeasts, Pichia membranifaciens NPCC 1250 and Vishniacozyma victoriae NPCC 1263, for controlling pear postharvest decay was evaluated at large scale (semi-commercial conditions) in two different packing houses. The human safety of the two yeast strains was initially assayed by assessing growth at body temperature, pseudohyphal growth, phospholipases production, and growth in simulated gastric juice. Subsequently, yeasts biomass was produced in a bioreactor (22 L) containing 18 L of culture medium based on sugarcane molasses plus urea. The produced biomass, with/without CaCl2 (2% w/v) addition, was used in biocontrol experiments carried out at semi-commercial scale on Beurre d'Anjou and Packham's Triumph pears. Vishniacozyma victoriae NPCC 1263 plus CaCl2 showed high performance on controlling decay caused by Penicillium expansum and Botrytis cinerea. On Beurre d'Anjou cv, P. expansum and B. cinerea incidence was reduced by 70% and 100%, respectively, after 90 days of commercial storage. On Packham's Triumph the incidence of the two decay forms was 63% after 150 days. The two antagonistic yeasts were able to establish and colonize the surface of the fruits, with an estimated increase in the population density of approximately three orders of magnitude during the postharvest period. This work is the first to evaluate and demonstrate the efficacy of local biocontrol experiments with regional yeasts under semi-commercial conditions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOCONTROL
dc.subject
BOTRYTIS CINEREA
dc.subject
PEAR
dc.subject
PENICILLIUM EXPANSUM
dc.subject
PICHIA MEMBRANIFACIENS
dc.subject
VISHNIACOZYMA VICTORIAE
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Semi-commercial testing of regional yeasts selected from North Patagonia Argentina for the biocontrol of pear postharvest decays
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-08-25T19:22:55Z
dc.journal.volume
150
dc.journal.number
104246
dc.journal.pagination
1-8; 104246
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
California
dc.description.fil
Fil: Lutz, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Centro de Investigaciones en Toxicología Ambiental y Agrobiotecnología del Comahue. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro de Investigaciones en Toxicología Ambiental y Agrobiotecnología del Comahue; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sosa, María Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Centro de Investigaciones en Toxicología Ambiental y Agrobiotecnología del Comahue. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro de Investigaciones en Toxicología Ambiental y Agrobiotecnología del Comahue; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sangorrin, Marcela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Biological Control
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1049964419307625
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.biocontrol.2020.104246
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