Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Su, Ying  
dc.contributor.author
Gamero, Amparo  
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.contributor.author
Querol, Amparo  
dc.contributor.author
Guillamón, José Manuel  
dc.date.available
2021-09-06T20:22:55Z  
dc.date.issued
2019-11  
dc.identifier.citation
Su, Ying; Gamero, Amparo; Rodríguez, María Eugenia; Lopes, Christian Ariel; Querol, Amparo; et al.; Interspecific hybridisation among diverse Saccharomyces species: A combined biotechnological solution for low-temperature and nitrogen-limited wine fermentations; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 310; 108331; 11-2019; 1-11  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139749  
dc.description.abstract
Lack of the prezygotic barrier in the Saccharomyces genus facilitates the construction of artificial interspecific hybrids among different Saccharomyces species. Hybrids that maintain the interesting features of parental strains have been applied in industry for many beneficial purposes. Two of the most important problems faced by wine makers is nitrogen deficiency in grape must and low-temperature fermentation. In our study, hybrids were constructed by using selected low nitrogen-demanding cryotolerant S. eubayanus, S. uvarum strains and S. cerevisiae. The fermentation capacity of the hybrid strains was tested under four conditions by combining two temperatures, 12 °C and 28 °C, and two nitrogen concentrations, 60 mg/L and 300 mg/L. The hybrid strains obtained combined characters of both parental strains and conferred better fermentation rates under low-temperature or low-nitrogen conditions. The hybrid strains also produced larger amounts of acetate esters and higher alcohols, which increase aroma intensity and complexity in wine. Nitrogen sources were more rapidly consumed by the hybrid strains, which allows greater competition ability under nitrogen-deficiency conditions. Therefore, the interspecific hybridisation between low nitrogen-demanding cryotolerant strains and S. cerevisiae is a potential solution for low-temperature or low-nitrogen fermentations.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HYBRIDISATION  
dc.subject
NITROGEN REQUIREMENT  
dc.subject
S. CEREVISIAE  
dc.subject
S. EUBAYANUS  
dc.subject
S. UVARUM  
dc.subject
TEMPERATURE  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Interspecific hybridisation among diverse Saccharomyces species: A combined biotechnological solution for low-temperature and nitrogen-limited wine fermentations  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-30T16:17:20Z  
dc.journal.volume
310  
dc.journal.number
108331  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Su, Ying. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Gamero, Amparo. Universidad de Valencia; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Guillamón, José Manuel. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108331  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160519302612