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dc.contributor.author
Su, Ying
dc.contributor.author
Gamero, Amparo
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel
dc.contributor.author
Querol, Amparo
dc.contributor.author
Guillamón, José Manuel
dc.date.available
2021-09-06T20:22:55Z
dc.date.issued
2019-11
dc.identifier.citation
Su, Ying; Gamero, Amparo; Rodríguez, María Eugenia; Lopes, Christian Ariel; Querol, Amparo; et al.; Interspecific hybridisation among diverse Saccharomyces species: A combined biotechnological solution for low-temperature and nitrogen-limited wine fermentations; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 310; 108331; 11-2019; 1-11
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139749
dc.description.abstract
Lack of the prezygotic barrier in the Saccharomyces genus facilitates the construction of artificial interspecific hybrids among different Saccharomyces species. Hybrids that maintain the interesting features of parental strains have been applied in industry for many beneficial purposes. Two of the most important problems faced by wine makers is nitrogen deficiency in grape must and low-temperature fermentation. In our study, hybrids were constructed by using selected low nitrogen-demanding cryotolerant S. eubayanus, S. uvarum strains and S. cerevisiae. The fermentation capacity of the hybrid strains was tested under four conditions by combining two temperatures, 12 °C and 28 °C, and two nitrogen concentrations, 60 mg/L and 300 mg/L. The hybrid strains obtained combined characters of both parental strains and conferred better fermentation rates under low-temperature or low-nitrogen conditions. The hybrid strains also produced larger amounts of acetate esters and higher alcohols, which increase aroma intensity and complexity in wine. Nitrogen sources were more rapidly consumed by the hybrid strains, which allows greater competition ability under nitrogen-deficiency conditions. Therefore, the interspecific hybridisation between low nitrogen-demanding cryotolerant strains and S. cerevisiae is a potential solution for low-temperature or low-nitrogen fermentations.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
HYBRIDISATION
dc.subject
NITROGEN REQUIREMENT
dc.subject
S. CEREVISIAE
dc.subject
S. EUBAYANUS
dc.subject
S. UVARUM
dc.subject
TEMPERATURE
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Interspecific hybridisation among diverse Saccharomyces species: A combined biotechnological solution for low-temperature and nitrogen-limited wine fermentations
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-30T16:17:20Z
dc.journal.volume
310
dc.journal.number
108331
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Su, Ying. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Gamero, Amparo. Universidad de Valencia; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Guillamón, José Manuel. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108331
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160519302612
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